Проучват неолитно селище

07:41, 01 юли 16 / Любопитно 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студенти и доброволци от САЩ и Нова Зеландия за шеста година участват в разкопките на неолитното селище в местността "Масовец" край село Илинденци, община Струмяни. 

Лятната школа "Раждането на Европа" се организира от Фондация "Балканско наследство" и Американския институт за полеви проучвания.

Програмата на археолозите включва практическо обучение в полеви техники на проучване и документация, лекции, лабораторна работа по почистване и описание на новоткритите находки.

Сред откритите до този момент са занаятчийски инструменти от кремък, камък, кост и рог, се открояват стилизирани керамични пластики на хора и животни, миниатюрни мъниста от глина и седеф, костени пръстени и гривни от средиземноморски миди, свидетелстващи за интензивни контакти на юг.

Селището в днешната местност "Масовец" от по-ранния период е било оградено с ров, но финалът на съществуването му е свързано с опожаряване на къщите, коментират участниците в експедицията. 

През по-късния период има останки от каменни мелници, човешки и животински пластики, каменни брадви, кремъчни пластинки, натрошени животински кости и глинени съдове.

Теренните проучвания продължават до 10 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама