България опитала да промени правилата за европрокурорите и да провали проверката, каза Радан Кънев

11:59, 01 юли 16 / Политика 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От българска страна е направен опит да бъдат променени правилата, по които делегацията от европейски прокурори ще работят у нас и ще проверяват работата на българското обвинение. Това заяви председателят на ДСБ Радан Кънев по време на парламентарния контрол. Според него именно това е била и причината за забавянето на началото на мисията.

В отговор премиерът Бойко Борисов не отрече и не коментира твърдението на Кънев, като само заяви, че “всичко е по заданието на ЕК”. Според него забавянето е било, защото още един прокурор искал да дойде у нас, което противоречи на казаното от министъра на правосъдието, която заяви, че причината е доуточняване на технически въпроси.

Кънев пък припомни, че главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че всъщност забавянето било, защото той настоял да получи предварително програмата на срещите. “Тъй като изключвам, г-н Борисов, вие да лъжете, имам само един въпрос - министърът на правосъдието ли лъже или главният прокурор лъже?” На този въпрос премиерът не отговори.

"Не е без значение кой е излъгал и от кого има съпротива срещу радикална съдебна реформа, защото ако това е министърът на правосъдието, ще поискаме оставката й", каза Кънев.

Борисов съобщи, че делегацията днес си тръгва. А вчера министърът на правосъдието Екатерина Захариева е поискала от ЕК докладът им да бъде публичен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама