Издаването на удостоверения за идентичност на имената в Исперих ще бъде безплатно

12:55, 01 юли 16 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Удостоверенията за идентичност на лица с различни имена в община Исперих ще бъдат издавани безплатно. Решението бе гласувано на вчерашното заседание на Общинския съвет, съобщи кметът на общината Бейсим Руфад.

Докладната за приемане на изменение на Наредба № 11 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Исперих бе внесена от общинския съветник от "Обединена България" Айдън Хюсеин. Той предлагаше да се намалят таксите при издаване на удостоверения за идентичност на имена и да се променят от 2 лева на 0,20 лева за обикновена услуга, от 4 лева на 0,40 лева за бърза и от 6 лева на 0,60 лева.

Мотивите му бяха, че тези такси са събирани, без общинските служители да си дадат отговор на въпроса, дали по този начин не накърняват интересите на жителите на община Исперих. Голяма част от издадените удостоверения за идентичност на имена са за идентичност на българските и турските имена. На жителите на община Исперих се налага да представят такъв документ при всяко кандидатстване на работа, когато се разминават имената в диплома и лична карта, както и при всяко некоректно записване на имената им. „Промяната на имената не беше по собствено желание на хората, а насилствено приложена, затова размерът на таксата за жителите на община Исперих трябва да е символичен”, коментира общинският съветник.

От ДПС обаче изразиха становище, според което таксите да отпаднат изцяло, каквато практика е наложена в община Кърджали от 2012 година. С мнозинство бе прието предложението на съветниците от ДПС, и така за в бъдеще услугата ще е безплатна. По време на заседанието бе отчетен факта, че бройката на издаваните подобни удостоверения не е толкова голяма, че да е в тежест на общинския бюджет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама