С подмяната на инсталациите варненската топлофикация спечели над 2000 нови клиенти

13:05, 01 юли 16 25 1138 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 2000 нови клиенти за битова гореща вода е спечелила варненската топлофикация с цялостна подмяна на инсталациите за студена и топла вода, който изпълнява от 2013 г. насам. В момента с подменени щрангове са над 110 абонатни станции, загубите са намалени значително, в резултат цената на кубик топла вода в общия случай е под 6 лв. Това отчете директорът на търговския отдел на „Веолия Енерджи Варна“ Любомир Костов на пресконференция, посветена на 30-годишнината на топлофикационното дружество.

В момента клиентите, които се отопляват централно във Варна, са малко над 8000, а ползващите битова гореща вода – малко под 6000. До края на годината благодарение на проект за децентрализирани отоплителни инсталации компанията ще може да предложи парно отопление и в райони, отдалечени от „Младост“ и „Кайсиева градина“, където са съсредоточени клиентите й в момента.

Успешно се изпълнява и подмяната на вертикалните инсталации за парно отопление с хоризонтални, които дават възможност всеки апартамент индивидуално да отчита и регулира потреблението. При това загубите на енергия в общите части на сградите намаляват с 5 до 10 пъти. Удобство за клиентите на дружеството е и въведената онлайн информационна система, която дава възможност да бъде следено потреблението в реално време.

„Не е лесно да се работи успешно в сектора на енергетиката в България, имайки предвид строгите държавни регулации, от една страна, и потребителските очаквания и възможности – от друга. Единственият начин да доставяме качествена услуга, която хората могат да си позволят, е непрекъснато да въвеждаме нови технологии и търговски решения, чепрейки опит от най-съвременните тенденции в Европа, благодарение на ресурсите на групата „Веолия“, коментира генералният директор на „Веолия Енерджи Варна“ Благовест Начев.

Варненската топлофикация е най-младата – създадена през 1986 г. след близо десетилетие спорове дали градът се нуждае от централизирано топлоснабдяване. Дружеството обаче продължава да е най-модерното и най-ефективното в бранша у нас, похвали се дългогодишният му директор, сега председател на Съвета на директорите инж. Илия Николаев.

През периода 1996 – 2007 г. тук за първи път сред топлофикациите в страната са внедрени компютърна информационно-управляваща система, честотно управление на оборотите на всички електродвигатели на помпи и вентилатори, включително първият в България инвертор за напрежение 6 кВолта за мрежова помпа, индиректен утилизатор на димни газове и много други технически нововъведения. През този период дружеството първо у нас успява да постигне сключени колективни договори със 100% от сградите за доставка и групово фактуриране и заплащане на топлоенергията, а събираемостта достига 97%.

В момента, благодарение на гъвкавата клиентска политика след приватизацията от френската компания „Далкия“, сега преструктурирана и преименувана във „Веолия“, събираемостта е към 94% и отново е сред най-високите в България в бранша. През последните 9 години след приватизацията в топлофикационната система на Варна са вложени около 22 млн. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама