Захариева изобличи премиера в лъжа за европрокурорите

18:59, 01 юли 16 / Политика 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на правосъдието Екатерина Захариева, без да иска, изобличи в лъжа премиера Бойко Борисов. В интервю, дадено тази вечер в предаването “Още от деня” на БНТ, тя заяви, че мисията на европейските прокурори в България всъщност е част от исканията на Брюксел и е “част от многото стъпки, които са препоръчани в другите доклади и е част от нещата, които трябва да свършим”.

От месеци насам обаче премиерът Бойко Борисов си приписва идеята за европрокурорите. “Бихме искали от ЕС да ни помогнат в съдебната реформа със свои пратеници, да наблюдават всяка стъпка, която правим. И да сме сигурни, че реформата е в правилната посока. Ако нещо не се справяш и е видно, че хората не го одобряват и искаме да стане по-добре, защо да не ни изпратят двама-трима експерти. Включително и в прокуратурата да отидат двама, които да наблюдават всичко, което се прави, за да са наясно колегите в Европа, че се полагат тези усилия. Това е инициатива, която току-що ми дойде наум”, каза той в Брюксел на 17 декември 2015 г., когато въпросът може би му е бил поставен ребром.

Министър Захариева съобщи още, че е постигнато съгласие изводите и препоръките от доклада на европейските прокурори да бъдат публични. Ще бъде публикувано и техническо резюме на доклада, но не и целият документ, стана ясно от думите й.

Наследникът на Христо Иванов не одобри идеята на ДСБ и Гражданския съвет на Реформаторския блок за въвеждане на фигурата на зам.-главен прокурор, който да се занимава с борба с корупцията и да е независим от главния прокурор. Захариева стигна дотам да заяви, че всъщност и в момента нямало проблем всеки редови обвинител да работи независимо и без горестоящ прокурор, включително и главния, да му дава насоки работата - например дали срещу дадено лице да внесе обвинителен акт, или не, както и какво да пише в него. “Всеки прокурор при изпълнение на функциите си е независим и би следвало да действа независимо. Не виждам пречка това да се случва”, каза тя.

Интервюто си тя завърши с думите: “Смятам се за много смел човек”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама