Шуменското село Велино влиза в свой „Биг Брадър”

07:16, 02 юли 16 25 707 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жителите на шуменското село Велино от понеделник са като в реалити шоуто „Биг Брадър”, защото камери заснемат в реално време какво се случва там. Петте устройства са поставени на трите входа на селото откъм Шумен, селата Правенци и Живково. Другите 2 камери пък са монтирани на сградата на кметството и до ресторанта в центъра, съобщи кметът Димитър Димитров.

Модерното видеонаблюдение всъщност е превантивна мярка срещу кражби и автогонки, а решението е на общоселското събрание. Парите за камерите са дарение от спонсори, които обаче не искат имената им да се огласяват, допълни Димитров. Цялата картина от записите ще върви на неговия компютър и така от канцеларията си той ще „вижда” какво става в селото.

Архивът от видеонаблюдението ще служи и на полицията, категоричен е селският първенец. Бившият военен, който е кмет трети мандат се справя успешно с апашите и от доста време в селото няма кражби благодарение на организираните от него доброволни отряди.

Жителите, които забележат нередност, чужди коли, влезли в селото или пък съмнителни външни хора веднага сигнализират на кмета и той „активира” доброволните формирования. Ловната дружинка пък охранява и варди селото от набези на апаши, хвали се кметът.

Село Велино е прочуто и със социалните си придобивки – веднъж седмично в Здравната служба идват лекар и зъболекар, и така на над 400 –те жители не им се налага да пътуват до града.

Според Димитров, хората отчитат направеното през тези осем години, макар че кметът ръководи „по комунистически” с кметски съвет, избран от общоселско събрание.

„Селото е разделено на шест района и всеки има представител в ръководния орган. Така заедно решаваме кои са най-спешните задачи”.  След решението за видеонаблюдението, предстои и нова общоселска инициатива. Ще бъдат почистени и обновени двата парка в селото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама