С „Бохеми“ започват премиерите на „Опера в Летния театър“

08:08, 02 юли 16 / Култура 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С „Бохеми“ от Джакомо Пучини тази вечер започват премиерите на „Опера в Летния театър“, в рамките на Международния музикален фестивал  „Варненско лято”. Постановката е дело на международен екип и е представена с успех в над 25 оперни театри в Западна Европа. Интерпретацията е на постоянния гост-диригент на Държавна опера Варна Стефано Сегедони от Италия и на режисьорката Мария-Елена Мексиа от Испания.

Художникът на костюмите Стив Алмериги от Италия е имал привилегията да облича оперни величия като Лучано Павароти, Мирела Френи, Райна Кабаиванска, Пласидо Доминго, Катя Ричарели и др. Изтъкнатата сценографка Кармен Костаньон от Испания последно е сътворила декорите за „Електра", „Бал с маски" и "Таис" за Оперния фестивал в Овиедо (Испания) и на „Кармен" за Буенос Айрес. Тя е носител на награда от Кралската академия в Испания.

Както е известно, либретото на „Бохеми” следва сюжета на "Сцени от живота на бохемите" на френския писател Анри Мюрже и среща публиката със съдбите на безгрижни студенти в артистичен квартал в Париж. Режисьорката Мария- Елена Мексиа прави нов съвременен прочит извън традиционните представи за тази творба. Тя поставя сюжета в ситуация, много по-близка до нашето време. „Ако избера традиционно сценично решение, значи копирам предишни идеи. С моя начин на работа вярвам, че много по-пълноценно изявявам самия Пучини. Когато е написана операта, не са съществували архетипи за Рудолф, Мими и другите герои. Аз започвам изграждането им отначало, а не подведена от натрупванията за тях, така ги представям най-достоверно”, защитава подхода си режисьорката. Тя вярва, четака произведението успява да докосне както хората с висока оперна култура, така и онези, които за първи път ще влязат на оперен спектакъл.

В ролята на Мими се превъплъщава солистката на Метрополитън опера Цветелина Василева. Нейни партньори са Петър Костов – гост от Русенската опера в ролята на Рудолф, и солистите на Държавната опера Варна Ирина Жекова - Мюзета, Пламен Димитров - Шонар, Свилен Николов - Марсел, Евгений Станимиров – Колин, Росен Рангелов – Беноа, Гео Чобанов – Алсиндор, Христо Ганевски – Парпиньол, Людмил Петров – Сержант, Емил Симидов – Митничар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама