Ще има две Европи, България ще бъде при силните на деня, прогнозира Георги Марков

09:58, 02 юли 16 / Политика 25 455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще има две Европи – един Западен Европейски съюз, където ще има евро, ще ходят бежанци, ще дърпат гащите на жените, както в Кьолн, и ще има атентати. Другата част ще бъде Централна Европа. Към нея ще бъдат Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Австрия, ще бъде предимно християнска, ще си има своите валути. Това каза бившият конституционен съдия Георги Марков в сутрешния блок на бТВ след Брекзит.

България ще е в тази Европа, в която са силните на деня, отбеляза той. „Сега силните на деня са големите началници, ние сме вързани с техните фондове, те ни потупват по рамото, ние ще се дадем и ще бъдем там“, каза Марков. Той обясни, че това ще бъде така, тъй като „ние нямаме никаква икономика, нито имунна система в държавата“.

Според него се е стигнало до тук, защото се е провалила Европейската комисия, политиката на френския президент Франсоа Оланд и на гермаснкия канцлер Ангела Меркел с бежанската криза. "Те развалиха най-ценното в Европа – реда и законността. Майката ни разплакаха на суверенитета. Пуснаха ги тези орди, от 101 държави са минали, да нарушат свещените ни граници, да направят на пух и прах нашия законов ред, да внесат голямо число терористи“, допълни той.

По неговите думи Европейският съюз не върви към разпад. „Нито „Уимбълдън“ го прекратиха, нито кралицата се разболя, нито забраниха песните на Бийтълс“, отбеляза Марков. Съюзът обаче трябва да се реформира и неговата рамка да бъде трансформирана, иначе в страните-членки ще идват крайнодесни и радикални правителства, прогнозира той.

„Европейския съюз няма алтернатива като свободно движение на хора, на капитали, на стоки, на услуги, на взаимопомощ в европейските страни. Но формата, в който е облечен този Съюз не издържа“, каза още Марков. Посоката, в която е тръгнала Европа, е изяждане на суверенитета на европейските страни. Това не може да се случи с Чехия, Полша, Словакия, Унгария, тъй като тези страни не са склонни да отстъпват своя суверенитет, както България, категоричен е той.

По темата с излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз той сподели, че е искал Великобритания да остане в Съюза, тъй като премиерът на Великобритания в оставка Дейвид Камерън е бил много ценен човек в рамките на Европейския съвет. Той и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан са гласували срещу Жан-Клод Юнкер да стане председателя на Европейската комисия. „Камерън беше навит за реформи и сега ще липсва“, допълни той.

Марков отбеляза,че Камерън не е разделил английския народ с провеждането на референдума за излизането им от ЕС, тъй като резултатът е бил оспорван и показва волята на англичаните.

Относно проверката на български магистрати от техни международни колеги, бившият конституционен съдия заяви, че няма как чужди граждани да проверяват и да се ровят в работата на българската магистратура. Затова се е направил инспекторат към Висшия съдебен съвет, който да ги проверява.

Марков пожела на премиера Бойко Борисов да стане като президента на Полша Лех Качински, който не позволява чужди институции да се месят в държавната работа, както и като министър-председателя на Унгария Виктор Орбан.

„Обаче за да стане Качински и Орбан, трябва да има полския и унгарския народ зад гърба си и голямо мнозинство, каквото той няма. И как да го има, като има пропорционална система, която е вкарала в клетия български парламент точно 40 партии“, коментира той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама