Кандидат-студент заяви рекордни 50 специалности в ПУ "Паисий Хилендарски"

14:18, 02 юли 16 25 867 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Рекорден брой желания - 50 специалности, е заявил кандидат-студент в ПУ "Паисий Хилендарски", съобщиха от Университетския информационен център. През тази година най-големият брой посочени изпити от един кандидат е 4, уточниха от висшето училище.

"Софтуерни технологии и дизайн" - редовно обучение, и през новата академична година оглавява Топ 10 на най-желаните специалности. 452-ма кандидат-студенти са я вписали като първа желана.

На второ място - заявена начело в списъка с желания от 278 човека, е задочната форма на "Предучилищна и начална училищна педагогика". Трета поред е специалността "Право" - 195 души са я вписали като първо желание. Четвърта е редовната форма на специалността "Психология", посочена 140 пъти като първи избор.

Пето място си поделят редовните форми на обучение на три специалности - "Маркетинг", "Английска филология" и "Предучилищна и начална училищна педагогика", като всяка от тях е избрана от 135 човека като първа. Шестото място е за задочно обучение по "Софтуерни технологии", след него се нареждат "Финанси" - редовна форма, "Психология" - задочна форма, "Маркетинг" - задочно обучение, а десетото място е за "Счетоводство" в редовна форма на обучение.

Първо желание на голяма част от кандидат-студентите са и платени специалности в редовна и задочна форма. При редовно обучение най-засилен е интересът към "Софтуерно инженерство", "Психология", "Приложна лингвистика (английски с втори чужд език)", "Маркетинг", "Лингвистика с Информационни технологии (английски и испански език)", "Етнология", "Стопанско управление", "Европеистика", "Счетоводство", "Предучилищна и начална педагогика" и "Английска филология". Сред най-желаните платени специалности в задочна форма са "Право", "Психология", "Финанси", "Счетоводство", "Маркетинг", "Стопанско управление", "История" и "Публична администрация".

Общо 4252 кандидат-студенти ще се явят на юлската изпитна сесия в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Най-възрастният от тях е на 65 години и кандидатства за прием в педагогически специалности, а най-младият - 17-годишен, е избрал софтуерни специалности, съобщи зам.-ректорът по учебна и издателска дейност на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. д-р Мария Стоянова.

Традиционно голям брой кандидати ще се явят на изпита по български език утре (3 юли) - 911 човека. Вторият по мащабност от години изпит е по история на България. Той се провежда на следващия ден с общо 229 записани за него. За 4 юли са насрочени също изпитите по английски и испански език. По три изпита са планирани за 5 и 6 юли. На първата от двете дати ще изпитват по химия, география на България и психология. За втората дата са насрочени изпитите по френски и немски език и тестът със събеседване по физика. Комплексният изпит по физическо възпитание ще се проведе в два поредни дни - 5 и 6 юли.

По четири предмета се явяват кандидат-студентите на 7 юли - биология, теология, информатика и новогръцки език. На 8 юли са изпитите по математика, музика и изобразително.

968 човека се явяват на изпита по говорни и комуникативни способности. На тях бе предоставена възможност да бъдат изпитани от 15 до 30 юни - в рамките на подаването на документите за редовната кампания на ПУ "Паисий Хилендарски", и от 3 до 8 юли, от 14 до 17 ч. в Ректората.

Традиционно изпитите за специалност "Актьорство за драматичен театър" ще се проведат през септември в три кръга. За настоящата година дните за явяване са 12, 13 и 14 септември, като за тях са се записали 16 човека.

Информация за сгради, зали и имена на заявилите участие ще се публикува в сайта на университета и на информационни табла пред Ректората и Нова сграда на ПУ "Паисий Хилендарски" в деня, предхождащ съответния изпит. Началото на всички изпити е 9 часа, а кандидат-студентите трябва да бъдат на указаните за провеждане на изпитите места минимум 30 минути преди обявения начален час. На всеки изпит те трябва да носят документ за самоличност и компютърната разпечатка с входящия номер за явяване на изпити.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама