Щури глави яхнаха хвърчащи самоделки на пристанище Варна (снимки)

14:57, 02 юли 16 / Любопитно 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Слонче с крила, хвърчащ хайдутин, бебешка количка, вита баница, кавър на „Титаник“ и още куп чудати изобретения продължават и в момента да правят опити за летене във Варна. Отворената за свободно посещение зона на пристанищния терминал Варна-изток в близост до морската гара е домакин на 151-вото издание на летателното шоу Red Bull Flugtag, което се провежда за първи път в България.

Хиляди зрители успяха да разгледат самоделките и да се снимат с тях или върху тях по време на изложбата „Вижте ги, докато са цели“, с която започна денят за летене. Точно по обяд Алекс Раева, Рачков и Балабанов дадоха старт на шеметните изпълнения  от висока 6,5 метра и дълга 30 метра рампа с посока към морето. Парада поведе „Хвърковатата чета“, следвана от смърфолет, хидрозмей, „Небесните майни“, автобусче, наречено 404А.

Преди скока всеки от участниците представя свое собствен шоу, с което да впечатли публиката и журито. Оценяващата комисия е 7-членна и включва рали пилота Катя Стратиева, Драго Симеонов от Дарик, Биляна Раева, Сашо Кадиев, главния архитект на Варна Виктор Бузев, Александър – Сано и рапъра 100 кила. Амбицията на участниците да подобрят световния рекорд за полет със самоделка – 78164 метра, поставен през 2013 г. в Лонг бийч, Калифорния, за момента изглежда химера.

Във водата приключиха и полетите на „Фтиченцата“, Клуб „Празни каски“, „Ици Бици Паяк“ и избретенията на още 30-ина отбора от цялата страна, някои от които от съображения за сигурност бяха безпилотни. В параглайдинг шуто се включиха девет още по-странни самоделки, сред които „Щастливите овце“, „Ренди бойс“, „Момината питка“ и Валентинчо.

В програмата са предвидени и изпълнения на професионалисти с високоскоростни изтребители от Flying Bulls, Чехия, какт и безмоторен зрелищен полет на аркопилота, официален атлет на Red Bull в България и носител на няколко рекорда в дисциплината си Веселин Овчаров.

Награждаването на смелчаците ще е в 16,30 ч., а денят ще приключи с музика и танци на плажа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама