Борислав Сандов ще съди България в Страсбург за присъдата за пост във Фейсбук

17:09, 02 юли 16 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжният съд в Панагюрище е потвърдил присъдата на съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов заради изказване във фейсбук страницата му. Поради тази причина той ще съди България в Страсбург, става ясно от негова публикация в социалната мрежа.

Припомняме, че районният съд в Панагюрище осъди Сандов за обида, че е нарекъл председателя на Надзорния съвет на медодобивната компания "Асарел-Медет" Лъчезар Цоцорков "отровител олигарх", защото за съда няма значение дали това отговаря на истината. Причината за изказването пък е, че преди дейността на мината реките били чисти, а след това е имало високи нива на мед, манган, цинк и желязо. Освен това липсвали "живи клетки от фитобентос в реките", което означавало "много лошо състояние и токсичност на водите".

"Да казваш истината в България е опасно. Примери в историята ни има премного. Примери има и днес. В почти всяка сфера на обществено-политическия живот. Пример за това е и решението на българския съд, според който да напиешеш на стената си във фейсбук, че представителят на Асарел-Медет цОцОркОв е олигарх-отровител е вярно, но обидно, и следва да платиш едни около 5000 за тези си слова", пише Сандов.

По думите му не е учудващо, че в България истината е цензурирана, а демокрацията е фасадна, както и че страната ни се намира на 113-то място по свобода на медиите и почти всички дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, особено тези за свобода на словото, завършват в ущърб за България. 

"Предстои да разберем дали и аз ще спечеля едно такова дело в Страсбург", завършва публикацията си Борислав Сандов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама