Хиляди на митинг в Лондон срещу Брекзит (снимки+видео)

17:13, 02 юли 16 / Свят 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хиляди демонстранти се събраха в центъра на Лондон, за да протестират срещу гласуването за излизане на Великобритания от ЕС, предадоха световните агенции.

Мнозинството от протестиращите са младежи. Някои от тях са увити в европейското знаме, а други развяват плакати с надписи : "Аз съм с ЕС". Те скандират "Какво искаме ние? Да останем в ЕС", потегляйки към политическия квартал на столицата Уестминстър на поход, обявен чрез социалните мрежи като "Поход за Европа", съобщава „Ройтерс”.

"Маршът за Европа" беше организиран чрез социалните медии по инициатива на комика Марк Томас.

Над 60 процента от жителите на Лондон гласуваха за оставане в ЕС на референдума миналия четвъртък, като най-младите гласоподаватели подкрепиха оставането почти единодушно, припомня агенцията.

"Можем да предотвратим Брекзита, като откажем да приемем резултата от референдума и откажем да натиснем копчето за саморазрушение, казва един от организаторите на протеста, дипломираният студент от Кингс колидж Киърън МакДърмот. Той припомня, че последната дума има парламентът.

Друг от организаторите, Марк Томас, цитиран от Асошиейтед прес, също посочва, че депутатите могат спокойно да откажат да подкрепят резултатите от референдума, тъй като те се дължат на "лъжите, преувеличенията и изопаченията" на водещите кампанията срещу ЕС по въпроси като имиграцията и разходите на ЕС. "Щяхме да приемем тези резултати, ако кампанията се водеше честно, но тя беше пълна с дезинформация", добави той.

Демонстрантите потеглиха в почти 3-километрова колона от Хайд парк към парламента. Много от тях искат втори референдум, този път за оставане в ЕС.

Междувременно британската кралица Елизабет Втора откри новата сесия на шотландския парламент. "Живеем и работим при все по-сложни условия в света, изискващи от нас непрекъснато нови усилия там, където събитията и промените се случват с удивителна скорост", каза Елизабет Втора  и допълни: "Безусловно не е никак лесно в сегашните времена да останем спокойни и разсъдителни".

 На референдума Шотландия също гласува „за” оставане в ЕС. 

Видео от демонстрацията можете да видите тук

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама