Проектът „Мейкърспейс” запознава русенските деца с новият дигитален свят

17:17, 02 юли 16 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започналият през юни нов проект на Регионалната библиотека „Любен Каравелов” - „Мейкърспейс - Фабрика за идеи, знания и мечти „Русе и децата“ се осъществява при изключително голям интерес от страна на малките русенци, съобщиха от куртурната институция.

За един месец от началото на заниманията по проекта през ателието „Направи си сам“ са преминали обучение 40 участници, които с помощта на IT специалисти са създали своите първите 3D модели.

През юли ще бъдат организирани още две ателиета и в тях ще се включат 80 деца.

Според Вероника Димитрова, ръководител на „Направи си сам”, методиката на обучението е модерна и дава изключително добри резултати. „Това, което правим с децата, е съобразено с техните възрастови особености и гъвкавостта на детското мислене. Всички участници в ателието, преминали първите курсове на обучение, могат сами да правят иновативни модели и да мислят като дизайнери, а това ги мотивира да бъдат откриватели и да навлизат смело в света на технологиите”, смята Вероника.

9-годишната Ивана Димитрова от СОУ „Христо Ботев”, която е от първата група деца в „Направи си сам”, е доволна от възможността да осмисли по нов начин лятната си ваканция.

„Интересно ми е да видя как 3D принтерът прави фигури в реални размери. В Русенската библиотека е много забавно. Аз съм била тук и през миналото лято, но сега е още по-интересно и имам много нови приятели”, споделя третокласничката.

Проектът  „Мейкърспейс – Фабрика за идеи, знания и мечти „Русе и децата“ е финансиран от общинската фондация „Русе – град на свободния дух”.

Библиотеката е една от малкото институции в града, които използват 3D скенер и 3D принтер в своята дейност. Стремежът на организаторите на заниманията е да развиват интуитивно-мисловните процеси у децата, да помогнат на малките откриватели да мислят технологично, да конструират мечтите си и да ги визуализират като истински иноватори. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама