Детски православен лагер събра българчета и русначета

17:29, 02 юли 16 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Детски православен лагер за духвно-нравствени ценности за деца от 10 до 15 г. започна в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Специално приветствие от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан при тържественото му откриване поднесе протосингелът на митрополията Димитър Стоев. Видинският митрополит Дометиан лично благослови инициативата на организаторите и подкрепи намерението на територията на комплекса да бъде изграден „златокуполен православен храм“.

Морална подкрепа за провеждането на първия православен лагер и изграждането на православен храм на територията на СОК „Камчия“, съгласувано с Варненската и Великопреславска митрополия, в специално писмо изразява и председателят на отдела за външни църковни въпроси на Московския патриархат митрополит Иларион.

Програмата на лагера е насочена към разкриване и утвърждаване на православните ценности и послания сред участниците чрез разнообразните форми и средства  - близки и достъпни до детската природа и облагородяващи и възвисяващи духа. Децата ще имат възможност да посетят забележителните храмове и Духовния център „Св. Архангел Михаил“ във  Варна, да участват в литургия, да общуват и беседват с  духовни лица; да изслушат беседата на иконом Василий Шаган „Азбучната истина“  и на  н.а. на Русия Николай Бурляев  „За доброто, прекрасното и православните ценности“; да се докоснат до изкуството, отразяващо православната тематика.

Те ще се запознаят и със забележителностите на СОК „Камчия“ – ще посетят Авиокосмическия център и Планетариума, уникалните изложби на икони, на кристали и др. Достатъчно време ще има и за тяхното физическо укрепване и забавления – плажни и спортни игри, екскурзия с лодки по река Камчия, спортни състезания, лагерен огън. В края на смяната лагерниците ще представят пред всички своите таланти и творчески възможности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама