Брекзит не е поражение, според шефа на „Конрад Аденауер“ в България

21:52, 02 юли 16 / Свят 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не гледам на Брекзит като на поражение, но трябва да се съсредоточим върху това да работим с Великобритания и Европа да стане по-силна. Това каза новият ръководител на борото на фондация „Конрад Аденауер“ за България Торстен Гейслер.

Той заедно с вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и посланика на Словакия Мариан Якубоци участваха в публична дискусия на тема „Накъде отива Европа - Действителните предизвикателства пред ЕС и словашкото председателство на ЕС“.

По думите на Гейслер Словакия, която от петък председателства Съвета на ЕС, ще има доста работа и ще срещне трудности, а следващите шест месеца ще преминат под сянката на преговори с Великобритания заради Брекзит. “Великобритания остава стратегически партньор и интересите на всички са да живеем в съгласие”, коментира той. "В някои страни евроскептицизмът е факт. Трябва да подсилим доверието, да подсилим международната роля на съюза, да управляваме емиграцията в Европа", смята Гейслер. "Предизвикателствата са големи и те трябва да бъдат споделени. Не може да бъдат посрещнати от една държава, а от силна Европа", смята той.

Тази теза подкрепи и вицепремиерът Томислав Дончев. „ЕС няма бъдеще, ако не съумеем да следваме едни и същи стандарти на държавите членки, включително едни и същи стандарти, по които се третират държавите членки", заяви той.

По думите му на подобни събития за Европа винаги се говори с клишета, което е лошо и я превръща в скучна тема. „През последните години Европа се превърна в инструмент за управление на кризи, което не е основната й цел“, смята Дончев, но според него е добре, че успява да се справя с кризите, но това е далеч от първоначалния замисъл, който има. Според него е необходимо на първо място да обърнем ракурса на мислене с действие.

„Защо не го помислихме по-рано?“, попита реторично вицепремиерът. Според Дончев основният дебат за бежанската криза например бил кой как понася тежестите. “Големият проблем е защо не реагирахме превантивно преди някоя от кризите, защо не бяхме толкова подготвени, колкото трябваше”, посочи Дончев. Един от индикаторите какво ще се случи с Европа следващата година ще бъдат преговорите за кохезионната политика, смята той.

"Грешно е да свързваме кохезионната политика с някакъв вид благотворителност", подчерта Дончев и обясни, че тя е пряко свързана с общия пазар, фундамент на Европейския съюз. Той подчерта, че се чуват идеи за по-силна централизация на управлението на финансовите инструменти. Дончев каза, че не може да си представи по-централизирано управление на финансови инструменти в сферата на малката инфраструктура. По думите му Европа произвежда около 20% от световния БВП. Между 40-50 % от социалните разходи на света се падат на Европа.

“Не казвам, че е лошо и че трябва да се промени, но ако искаме да пазим същия стандарт, това няма как да стане с икономика, която расте с 1-2 % на година”, коментира Дончев. Необходима била много по-агресивна и растяща икономика. “Имаме нужда да бъдем по-бързи и решителни, когато вземаме решения, да не се опитваме да замитаме нито една опасност, нито една криза под килима”, предупреди вицепремиерът и допълни, че смелостта е необходима, дори когато това носи политически щети.

Относно Брекзит Томислав Дончев заяви, че излизането на Великобритания няма да се случи толкова скоро. “Окончателното решение няма да се случи нито следващата, нито по-следващата година”, прогнозира той и обяви, че дори би се хванал на бас с някой от присъстващите в залата. “Аз все още живея с надеждата, че това може да не стане", призна Дончев. Според него ефектът от Брекзит би бил тежък както за ЕС, така и за Обединеното кралство. "Няма как една държава, оставена сама, да бъде по-силна, отколкото като част от ЕС", добави вицепремиерът.

Посланикът на Словакия в София Мариан Якубоци отбеляза, че страната му за първи път "започва да оркестрира" ЕС и това е голямо предизвикателство и отговорност. Той разказа за подготовката на страната си, която е започнала още през 2012 г.. Бюджетът за председателството на Словакия предвижда 70 милиона евро. Посланик Якубоци очерта някои от предизвикателствата, като обърна внимание на Брекзит, на миграцията, която по думите му е отворила и въпроси като мултикултурализма и сигурността, на икономическите и финансовите кризи.

"Страстта към членство отстъпи на евроскептицизма и умората", коментира той. Според него като резултат има политическа фрагментация и това е най-голямото предизвикателство в момента. "Без Великобритания Евросъюзът ще бъде по-слаб", каза той. Словакия вижда в своето председателство възможност да даде своя принос за решаване на тези важни въпроси, отбеляза посланикът. Европейската икономика, единният пазар, миграционната политика и външните отношения и търговия са четирите приоритетни области на словашкото председателства на Съвета на ЕС през следващите 6 месеца

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама