Слагат „легнали полицаи“ и маркировка по бул. „Беломорски“ за 83 000 лв

07:13, 05 юли 16 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
83 000 лева ще струва изграждането на 14 броя изкуствени неравности и обновяването на маркировката по бул. „Беломорски” от ГПЧЕ „Христо Ботев” до завод „Орфей”, а работата може да стартира до десетина дни, стана ясно на проведеното днес поредно заседание на Обществения съвет за пътна безопасност към областния управител.

„Изготвеното предложение е внесено за становище в АПИ и до края на седмицата очакваме положителен отговор”, обясни директорът на „Пътно управление” инж. Иван Гавазов. Областният управител Илия Илиев даде срок до края на месеца работата по обезопасяване на най-натоварения булевард в Кърджали да приключи.

Не така стоят обаче нещата с общинските улици. Там опресняването на маркировката и повдигането на пешеходните пътеки може да започне едва след като приключи процедурата за избор на изпълнител за поддръжка на мрежата след 8 юли, обясни заместник-кметът Иван Велев.

Предстои да се обяви и процедура за поддръжка на уличното осветление, за да стане ясно на кого ще бъде възложено да поправи авариралите стълбове, да подмени неработещите лампи и  да монтира насочени светлини на пешеходните пътеки, каза главният инженер Катя Митовска. Илиев поиска общината да ускори процедурата в рамките на тази работна седмица, за да има резултати в рамките на отпускарския сезон. Той посочи, че общини като Смолян, Пловдив, Стара Загора и др. имат реализирани добри практики в тази посока и техният опит може да бъде взаимстван. 

По отношение на зоните за паркиране, Велев коментира, че на предстоящата сесия на ОбС ще се гледа наредбата за Синята зона. Междуведомствена комисия е извършила обход на града и е набелязала 14 подходящи терени в междублоковите пространства, които обаче трябва да бъдат съобразени с общия устройствен план на Кърджали, тъй като част от тях засягат тревни площи или са отредени за детски площадки. Има идея да се изготви единен транспортно-комуникационен план на общината, който да опише възможностите на всяко едно място. Що се отнася до цялостното покриване на т.нар. Боюк дере в района на пазара за обособяване на паркинг, това би възпрепятствало почистването и поддържането му, заяви инж. Митовска. До началото на септември общината да намери решение на проблема, недостигът на паркоместа е хроничен, паркира се дори върху зелените площи, всичко това трябва да се вземе под внимание при изработването на новата транспортна схема, а защо не да се помисли и за вариант подземен паркинг, реагира Илиев.

На заседанието бе представена оферта за поставяне на видеонаблюдение на 7 възлови места, която предвижда монтаж на сканиращи устройства и такива за панорамно заснемане с необходимия аналитичен софтуер на обща стойност 80 384,78 лева без ДДС.

На този етап обаче общината няма яснота откъде ще бъдат осигурени парите, затова не може да се ангажира с конкретни срокове за поставяне на видеокамери.  

На въпрос за изграждането на околовръстния път на Кърджали, областният управител съобщи, че до края на месеца проектът ще мине на Експертен съвет и ако няма забележки, до края на годината ще стартират отчуждителните процедури по трасето.

Областният съвет за пътна безопасност ще се събере отново в началото на септември.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама