Миграционният натиск е намалял с около 30%, заяви Георги Костов

08:08, 05 юли 16 / Политика 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Миграционният натиск е една динамична променлива и в момента строим миграционен маршрут. Когато си в такова географско положение, няма как да нямаш миграционен натиск. Най-обективното отражение е броят на задържани лица. Имаме задържани 7009 лица за първото шестмесечие. Миналата година са били 10 456. Близо 33% сме надолу.Това заяви по БНТ главният секретар на МВР Георги Костов.

Той коментира още, че синтетичният наркотик се произвежда основно в 3-4 арабски страни, като „готвачите“ в немалка част от случаите са български граждани или са обучени от такива. Според него определено има изменение в производството на синтетични вещества.

„Трафикът на наркотици е изключително значим за ГДБОП. Важна е информацията, която придобива, защото повечето от операциите й не са в България. Престъпността вече има транснационален характер. Колегите от арабските страни обективно отчитат промяна на средата си за сигурност“, коментира главният секретар.

Той посочи още, че за разлика от това, което получават като информация от западни партньори, не отчитат високи нива на битова престъпност в София. Според него обаче, това не означава, че няма изострена обществена чувствителност по тази тема. „Считам, че СДВР се справи адекватно през изминалото време и не допусна ексцесии“, добави той.

За засилените мерки за сигурност по Черноморието и най-вече в курорта Слънчев бряг Костов обясни, че сигурността е услуга и нивото й е съобразено със средствата, с които разполагаш.

„Тази година е отделен по-голям ресурс за Черноморието. Командировани са до 750 човека там“, уточни главният секретар. От думите му стана ясно, че най-много са в Бургас – около 550 човека. „Залагаме голямо очакване от изградените центрове за противодействие на престъпленията, нанасящи вреда на ведомствата“, каза още Георги Костов.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама