Председателят на Националния съвет на Швейцария инспектира проект в Столипиново

08:12, 05 юли 16 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер ще посети днес квартал Столипиново като част от официалното й посещение в България. Тя ще разгледа проект насочен към дейности в образованието и здравеопазването, които са ключови за ромското приобщаване, съобпиха от Общината.

Марквалдер ще разговаря с учители, деца и родители от началното училище "Найден Геров" и детската градина "Лилия", както и с лекари и персонал в медицински център "Изток".

Две начални училища, детска градина и медицински център са целеви обекти на проекта "Интегриран подход за социалното включване на роми и други уязвими групи в Община Пловдив", чието изпълнение ще стартира през септември 2016 година със швейцарско финансиране. Планира се изграждането на две нови сгради - за Образователен център Столипиново и за допълнителни кабинети към медицинския център, както и поредица от образователни и здравни дейности в периода до април 2019.

Бюджетът е в размер от 1, 077, 500 лева (633,800 швейцарски франка, като целевите райони са Столипиново, най-големият ромски квартал в Европа и съседният град Куклен, където има компактна група роми. Маргинализацията на Столипиново е пример за концентрация на много негативни тенденции: голяма безработица, голям брой деца, отпаднали от училище и неграмотност.

И в двата района – Столипиново и Куклен, проектът цели да подобри достъпа на ромските деца до детска градина и училище, като подобри качеството на преподаването и поощри родителите да изпращат децата си на училище. В сферата на здравеопазването проектът ще работи за подобряването на достъпа до първичната медицинска помощ за деца, бременни жени и млади семейства, както и да засили здравната профилактика и семейното планиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама