Възможно е атаките в Саудитска Арабия да са били координирани, смятат властите

09:21, 05 юли 16 / Свят 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възможно е вчерашните самоубийствени атаки, извършени в три града в Саудитска Арабия да са били координирани. Това заявиха властите в страната, цитирани от АП.

Саудитска Арабия участва в ръководената от САЩ коалиция, воюваща с "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

Инцидентите, случили се ден преди началото на празника Рамазан, показват колко сериозна е опасността за кралството от страна на екстремисти, които смятат саудитската монархия за враг на исляма, отбелязва агенцията.

В понеделник терорист камикадзе се самовзриви пред Джамията на Пророка в Медина. При атаката загинха четирима служители на силите за сигурност, а петима бяха ранени, съобщиха саудитските власти.

Нападението в понеделник вечерта бе извършено в момент, когато хиляди богомолци се готвели да отправят вечерните си молитви в джамията, в която е погребан пророкът Мохамед. Светинята е посещавана от милиони мюсюлмани от цял свят по време на ежегодния хадж в Мека.

В съобщението на министерството, разпространено от държавния новинарски канал „Ал Ехбария”, се казва, че нападателят е задействал бомбата, която носел скрита в дрехите си, след като предизвикал подозрението на служителите на силите за сигурност. Освен атентата в Медина, самоубийствено нападения бяха извършени и в град Катиф, който е населен предимно с шиити и близо до американското консулство в Джеда.

По-късно властите идентифицираха терориста от Джеда като 34-годишният пакистански шофьор Абдулла Калзар Хан, който живеел с жена си в градда. Служител в Държавния департамент на САЩ каза, че няма пострадали американски граждани или консулски служители. Според саудитската телевизия „Ал Екбария“ силите за сигурност са детонирали шест взривни устройства, намерени на мястото на нападението срещу консулството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама