Пепелянка ухапа мъж в Каварна

09:49, 05 юли 16 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Пепелянка, дълга около 30 см, едва не уби баща ми”, написа в социалната мрежа Стойка Иванова от Каварна. Тя разказва, че инцидентът е станал на 30 юни на улица „Райко Даскалов”, в близост до СОУ „Стефан Караджа”.

Жената изказва огромната си благодарност на д-р Гергана Маркова и сестра Румяна Гудева от Каварна, на чийто професионализъм баща й дължи живота си.

„Правилните им решения, бързите действия и умения бяха потвърдени и от токсиколозите от Добрич, където беше спешно транспортиран с линейка”, посочва Стойка Иванова.



Според Уикипедия, пепелянката е една от опасните европейски змии, заради дългите си зъби (до 13 mm) и сравнително силната отрова Достига дължина до 50-70 cm, изключително рядко над 100 cm.

Среща се в цяла България. Предпочита открити, каменисти, припечни места, обрасли с висока тревиста растителност, папрати, храсталаци и обикновено с достатъчно подземни дупки за укрития.

Пепелянката е като цяло летаргична и не особено агресивна, като рядко хапе без значително дразнение (неволно настъпване, опит за улавяне). Когато е изненадана, може да реагира по различни начини - да остане неподвижна, да изсъска и да избяга или незабавно да се опита да хапе.

Потърсена за коментар по случая кметът на Каварна Нина Ставрева посочи, че в Общината няма постъпила жалба за случая. Независимо от това, след като случаят е бил оповестен в социалните мрежи, на отдел „Екология” е разпоредено да се направят огледи и при евентуално откриване на леговище на змии да се предприемат нужните мерки.

Нина Ставрева припомни, че Общината е организирала пръскане срещу комари и кърлежи. Тревата е окосена. Там, където има буйна растителност, става въпрос за частни терени, посочи още кметът.

Тя благодари за адекватната медицинска помощ, която медиците от Каварна са оказали в случая.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама