Съветът по сигурността се събра заради антитерористичния закон

10:05, 05 юли 16 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съветът по сигурността заседава за проектозакона за противодействие на тероризма. Проектът предвижда мерки и ограничения по отношение на права и свободи на граждани при провеждането на антитерористични операции.

Предлага се още при актове на тероризъм на територията на България, от което са настъпили смърт или увреждане на здравето на мнозина, големи имуществени вреди, включително и за икономиката, или има значителни последици за околната среда, като мащабни замърсявания на почва, вода или въздух, да може да се обявява извънредно положение, с произтичащите от това необходими ограничения на права и свободи на гражданите.

Сред законовите идеи и т.нар. обосновано предположение, което ще е достатъчно е достатъчно службите да започнат разследване за съпричастност към терористична групировка или съучастие в подготовката на терористичен акт. „Заподозрените в тероризъм“ пък ще бъдат ограничени да пътуват в чужбина, да напускат населено място или да се срещат с определени лица.

Законът ще регламентира и участието на въоръжените сили в предотвратяване на тероризъм и в предотвратяване на последствията от него. Предвижда се при участие в тези дейности армията да има правомощия по отделни текстове по Закона за МВР.

Антитерористичният закон ще наложи промени и в други нормативни актове. Отново ще се дадат пълномощия на ДАНС да използва агенти под прикритие. В правомощията на спецагенцията ще бъде и провеждането на интервюта с незаконно влезли на територията на страната. ДАНС ще може да призовава и да задържа лица. 

Телефонните оператори ще имат задължение, в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм да предоставят незабавен достъп до трафичните данни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама