Пловдивчани с интерес към платеното паркиране, вече има обособени зони

10:13, 05 юли 16 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивчани проявяват интерес да наемат паркомясто срещу 15 лева на месец. Това заяви за Пловдив Topnovini.bg кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Той уточни, че вече е в сила наредбата, според която след премахването на металните гаражни клетки ще бъдат обособени зони за паркиране, където всеки, който иска да има постоянно място, ще дължи по 15 лева месечно на Общината.



"Преди да започне същинското наемане обаче район "Централен" трябва да облагодори зоните за спиране-настилка, осветление, озеленяване. Вече има и небелязани терени. Работи се по проектите за платено паркиране за големите блокове между булевард "Шести септември" и улица Данаил Николов".  Предвиждаме същото и в района между булевард "Руски" и улиците "Преслав" и "Гладстон", където реалните места за паркиране ще се увеличат с близо 90", каза Стаменов. Зона за платено паркиране ще бъде изградена и зад училище "Паисий Хилендарски", а също и до булевард "Санкт Петербуг" и  улица "Найчо Цанов".



Желание за паркинг според новите правила имат и хората, които живеят в района на търговския център на улиците "Капитан Райчо" и "Петко Д. Петков". "Няма къде да се паркира, през целия ден е ад. Всеки който идва да пазарува или работи тук спира където му падне. Така ще има ред", категоричен е пловдивчанинът Петър Стаматов.



"Мъжът ми не може да изкара колата от гаража дори и сутрин, паркират като идиоти", ядосва се Илияна Петрова и добавя, че са съгласни да плащат дори и двойно.



30 лева дават пловдивчани на Община Пловдив за наем на гараж. Има и хора, които все още си държат на металните съоръжения. "Накараха ни да си ги купим, да си ги постави, плащаме всеки месец, сега трябва да плащаме и да ги махнем. Това е безумно, някой в тази Община мисли ли за нас или търсят само как да ни оскубят", каза мъж, който пожела да остане анонимен. Съседът му от улица "Богомил" Искрен Стойчев е на същото мнение. "Само простотии мислят как да ни вземат парите. Но иначе улиците в дупки, места няма, тротоарите счупени", недоволства Стойчев.



"Идвам си от Англия за лятото, живея там целогодишно. В централен Лондон плащаме по 200 паунда на година за 2 паркоместа. Ако ни идват гости купуваме допълнителни ваучери, които струват около 2 паунда за час. Но има ред. Ако Иван Тотев успее да го направи и тук така-да има ред и дисциплина, ще бъде добре", уточнява пловдивчанка, която от години живее в английската столица. Добавя, че в по-далечните зони на града не се плаща все още за паркиране.

Подобно е намерение на администрацията в Пловдив. Засега проектът е пилотен само за район "Централен". Обмисля се да бъде приложен и в "Тракия" и в "Южен". Кметът на "Южен" Борислав Инчев каза, че засега са спрели издаването на разрешителни за поставяне на гаражи, но още нямат зелена светлина от кмета Тотев да започне и същинската работа по оформянето на зоните за платено паркиране.



Георги Стаменов припомня, че право на купуване на паркомясто имат само собствениците на апартаменти в район "Централен", предвидено е за 1 жилище да се купува място само за 1 автомобил. "Започнахме пускането на уведомления за премахването на гаражите в някои зони.  Да се надяваме, че до 3 месеца ще има първите изградени паркинги. Въздържаме се от официално приемане на молби, защото реално не сме осигурили на хората паркоместата. За всяка една зона след като се разработи докладваме на кмета Иван Тотев и на общинския съвет", поясни Стаменов.



Той каза, че район "Централен" е на финала за подписване на договори за строителство, които са по обособени позиции. "Така се работи по-оперативно, за всеки проект, който се одобри се отпуска се конкретната сума и започва изграждането със средствата, отпуснати от Община Пловдив", завърши Стаменов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама