Художествен пленер събира творци от шест държави в Разград

10:17, 05 юли 16 / Култура 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Художници от шест държави ще участват в Шестия международен художествен пленер "Мистика и реалност", който започва днес в Разград. Организатори на проявата са Художествената галерия „Проф. Илия Петров” и община Разград, съобщи директорът на галерията Тодор Тодоров.

В творческия форум, който ще продължи до 11 юни ще се включат петима чуждестранни и петима български творци, единият от които живее в чужбина. Това са Ахмет Далкиран-Караман и Мехмет Гезен от Турция, Елена Димитриу от Румъния, Пинг Фредерикс от Холандия, Петала Евтихия от Гърция, Атанас Колев /който живее в Австрия/, Златка Декова, Тодор Тодоров, Христо Николов и Цветан Казанджиев от България.

Според регламента на пленера, всеки художник трябва да създаде по три нови творби, които да предостави на ХГ ”Проф.Илия Петров”. Изложбата с картините от пленера ще бъде открита на 11 юли от 17 ч. Ще бъде изготвен и специален каталог, в който ще бъдат включени картините на участниците в пленера.

 Според организаторите, целта на пленера е развитие и утвърждаване на художествената култура, стимулиране на търсенията и експериментите на наши и чужди художници, обогатяване на колекцията от творби на галерията и развитие на творческите контакти и сътрудничество.

 В програмата на събитието е включено и посещение на Историко-археологическия резерват „Сборяново”, Демир баба теке  и Абритус.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама