ВКС отмени присъдата на Чеци за убийството на Яна Кръстева

11:32, 05 юли 16 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният касационен съд (ВКС) е върнал делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина за ново разглеждане от Апелативния съд заради съществени процесуални нарушения и липсата на достатъчна яснота за автора на деянието. Това се разбира от сайта на ВКС.

Върховните магистрти са отменили решението на втората инстанция – Апелативният съд тогава измени присъдата на Николай Русинов-Чеци на 19 години затвор. На първа инстанция той получи доживотен затвор. 

В решението на съда се казва, че не е докрлай доказано, че той е извършил престъплението, не е изяснена обстановката, в която младото момиче е било убито. Разследващите не са изследвали и състоянието на подсъдимия по време на престъплението.  

Върховните магистрати - в състав Татяна Кънчева, Елена Авдева, Биляна Чочева, са записали, че обстоятелствата, които са относими към авторството и начина на извършване на престъплението, не са установени в съгласие с изискванията за внимателна и съвкупна оценка на доказателствените материали.

Липсва пълен и коректен анализ на доказателствената съвкупност, която е съдържала противоречия и те не са били разрешени по надлежен начин, смятат още те.

"В резултат на неправилния подход при проверката и оценката на доказателствените материали е допуснато разкъсване на връзката между отделните групи доказателства и експертни изводи, които са били само изброявани в мотивите, но не и комплексно оценявани съобразно тяхното значение и относителна тежест", аргументират се магистратите.

Според ВКС възраженията на защитата за неубедително формулиране на извода, че автор на престъплението е подсъдимият Русинов, са основателни.

"В светлината на новоприетите факти за механизма на изпълнението му, недостатъчна яснота за крайния час на настъпване на смъртта, както и поради игнориране на данни за присъствие на други три лица, за което са свидетелствали редица веществени доказателства", пише в решението на съда.

Яна Кръстева беше убита на 9 юли 2011 г. в Борисовата градина. Тялото й бе намерено няколко дни по-късно, а Чеци беше задържан половин година след убийството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама