Осъдиха окончателно трафиканта на хора, опитал да преведе в Румъния 41 нелегални емигранти

12:00, 05 юли 16 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След внесен обвинителен акт и протест на Окръжната прокуратура Русе, поддържан от Апелативната прокуратура във Велико Търново и от Върховната касационна прокуратура, турският гражданин, който направи опит да преведе през границата 41 иракчани и предложи подкуп на длъжностни лица, е осъден на 2 години ефективно лишаване от свобода при общ режим и глоба от 5 000 лева. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в старата столица.

Кемал Т. е признат за виновен на три съдебни инстанции, че на 7 април 2015 г. в съучастие с Бюлент Г. (също турски гражданин), на ГКПП “Дунав мост” направил опит да преведе от България в Румъния нелегалните емигранти, без разрешение на надлежните органи на властта.

За целта той използвал товарен автомобил “Волво 460” с хладилно полуремарке с турска регистрация.

Освен това Кемал Т. предложил подкуп от 2 625 евро на старши специалист в отдел „Борба с наркотрафика“ в Митница Русе и на старши полицай от Граничното полицейско управление, за да не изпълнят служебните си задължения във връзка с откритото нарушение на закона.

До спирането им на ГКПП „Дунав мост“ се стига, след като на 6 април 2015 г. в 1.45 ч. обвиняемият и Бюлент Г. влезли от Турция през ГКПП "Капитан Андреево". В ремаркето на камиона били натоварени 8 палета с ел. кабели и електронни платки с общо тегло 3 463 кг. В ТИР карнета било отбелязано, че пътува за Германия.

Късно вечерта двамата качили от неустановени места в България няколко групи с нелегални емигранти и ги скрили зад палетите със стока. Около 3.10 ч. тирът с укритите хора пристигнал на българо-румънската граница при Русе и бил спрян за проверка. През това време обвиняемият предложил на двамата служители подкуп, за да си „затворят очите“. При извършената проверка в предната част на ремаркето, зад палетите, били открити и нелегалните емигранти.

При разглеждането на делото първоинстанционният съд е осъдил Кемат Т. на 1 година и 4 месеца лишаване от свобода и на 3 000 лева глоба. Окръжната прокуратура в Русе е протестирала присъдата като неправилна, с искане да се увеличи размерът на наказанието.

Протестът е поддържан от Апелативната прокуратура във Велико Търново и второинстанционният съд е увеличил наказанието на 4 години лишаване от свобода и 6 000 лева глоба.

Последно по делото се е произнесъл Върховният касационен съд, който е намалил наказанието на 2 години лишаване от свобода и 5 000 лева глоба.

Присъдата е влязла в сила и подсъдимият е приведен в затвора в София.

По отношение на Бюлент Г. наказателното преследване за извършено от него престъпление е приключило със споразумение. В него е договорено наказание от 1 година лишаване от свобода при общ режим и глоба от 2 000 лв. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама