Иванов: Ще сезирам прокуратурата за предстояща екологична катастрофа в Шумен

12:12, 05 юли 16 / Политика 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Проблемът с чистотата на Шумен е много голям. Общинската администрация умишлено забави избирането на нова фирма за почистване и след месец градът ще бъде изправен пред екологична катастрофа”, обяви днес пред журналисти народният представител от БСП Иван Иванов.

Според него притеснителен е фактът,  че изборът на фирма, която да събира боклука, докато заработи новосъздаденото общинско предприятие по чистота, се прави чрезвичайно. Въпреки, че се е знаело, че договорът с досегашният концесионер „Титан-БКС” изтича на 23 юли, общинската администрация обявява обществена поръчка за нова фирма в последния момент. Според Иванов целта е да се избере контрагент, който е удобен на сегашния кмет на общината.

„Опасенията ни са, че дори да се избере скоро изпълнител на тази експресна поръчка с пряко договаряне, която нарушава принципа на конкурентност, ще се създаде хаос в сметосъбирането в Шумен”, допълни Иванов.

Обезпокоително е и това, което се случва на сметището в кв. „Дивдядово”, смята депутатът. Според него, незагасващият пожар там може би е умишлен и има пряка връзка с приключването на дейността на сегашния концесионер и с избора на нова изпълнител.

На територията на сметището работи сепарираща система, която намалява с 40% обема на боклука, но парите, които постъпват към фирмата, която обработва сметището са в същия размер, твърди депутатът.

„Имам достатъчно информация и ако счета, че има данни за престъпление, ще подам сигнал в прокуратурата. Вероятната цел е била да се затрудни работата на един бъдещ концесионер на сметището”, посочи Иванов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама