1 500 еврограничари помагат на България при нужда

12:12, 05 юли 16 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До 1 500 гранични полицаи от всички страни в Европа ще могат бързо да бъдат дислоцирани в държава-членка на ЕС при нужда - например при силно увеличен мигрантски натиск или трансгранична престъпност, и да окажат помощ и съдействие на своите колеги. Това ще стане със създаването на новата Европейска агенция за граничен и брегови контрол, която трябва да бъде окончателно одобрена от Европейския парламент утре.

Новата структура е правоприемник на Фронтекс, която се оказа силно неефективна през последните години на засилен бежански натиск заради ниското си финансиране и недостатъчния брой персонал. “Гледайте на нея като на Фронтекс 2, но далеч по-мощна, по-обезпечена и по-подготвена”, каза докладчикът Артис Пабрикс (ЕНП).

Агенцията, която се предвижда да има бюджет от 300 млн. евро годишно, ще бъде ситуирана във Варшава.

Гранични полицаи няма да бъдат преназначавани в агенцията, но всяка държава ще бъде длъжна да осигури определен брой граничари, които да са на нейно разположение. Така например България ще трябва да държи в готовност 40 служители. Те ще минат през обучение в самата агенция, като така ще се осигури ефективна работа между граничарите от всички страни.

Оборудването също ще бъде осигурено от агенцията, като тя ще може да прецени дали да закупи такова, да го наеме или да помоли страна-членка да й го заеме.

Планът за дислоциране на граничари ще се задейства при поискване от застрашената държава-членка, като до седмица след приемането на задължителния оперативен план, те ще бъдат изпращани.

Ако правителството в дадената държава реши да откаже помощта, страните около нея ще имат правото да въведат допълнителен контрол по границите си. Той ще е валиден 6 месеца с опция за трикратно удължаване.

Освен помощ за местните служби, агенцията ще събира и информация, както и ще помага за връщането на мигранти в страната, от която са.

Силната нужда от новата агенция става видима и от бързия порядък, в който законопроектът бе приет, както и от консенсуса по начина, по който ще работи. Той бе предложен в средата на декември м.г. и ще бъде окончателно одобрен от Европейския парламент утре. Очаква се до три месеца новата агенция да започне работа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама