Бургаски младежи все по-често търсят помощ заради наркотична зависимост

12:41, 05 юли 16 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Непрекъснато се срещаме с млади хора във и извън училищата, все по-често ни търсят за помощ“. Това каза по време на дискусионна среща председателят на Общинския съвет по наркотични вещества Славейка Николова. Темата на форума бе „Тенденции в разпространението на зависимостите сред младите хора“.  Той се прави като заключителна част от едномесечната кампания, посветена на 26 юни – Ден за борба с наркоманиите и наркотрафика.

„Основно сме разделили проблема на три отделни теми – информираност на младите хора по проблемите на зависимостите, отношение на младите хора към употребата на психоактивните вещества и ролята на местната власт в превантивните дейности. Както и да погледнем проблема, не можем да направим ясно разграничаване на тези три основни въпроса. Проучванията, които сме правили при разговорите с младежите, които сме водили, всеки един от тези три въпроса е изключително вплетен един в друг“, коментира Славейка Николова.

Тя посочи, че миналата година през месец ноември са направили  едно анкетно проучване сред учениците в няколко бургаски училища и гимназии. Оказва се, че над 70 % от младите хора черпят основната си информация от интернет, където не винаги информацията там е напълно достоверна. Под 20 % са младежите, които искат и търсят информация от хора, които са компетентни в областта на превенцията на наркоманиите.

„Темата е изключително актуална. Тя засяга целия свят. Всички развити общества й обръщат изключително внимание, защото зависимостите и наркоманиите стават все по-значими като социално явление, все по-сериозни, морални и физически щети оказват върху поколенията. Необходимо е да се вземат съответните мерки на базата на анализи, за да може това негативно явление, ако не да бъде изкоренено, то поне да бъде ограничено. Разбира се, методите са най-различни“, заяви зам.-кметът на Община Бургас Лорис Мануелян.

Той добави, че дрогата не може да бъде легализирана, освен ако не е лекарствен продукт и не подлежи на специален контрол откъде се снабдява и как се съхранява.

„По отношение на действието на дрогата, няма какво да се лъжем – започва се от леката дрога цигари, марихуана и след това се преминава към хероин, кокаин и т.н. За съжаление, според последните статистики, 80 % от хората с хероинова зависимост завършват, така да се каже, с деградация на личността. Едва 20 % с големи усилия на обществото и методики с международна известност, могат да се върнат към нормалния живот“, каза Мануелян.

По неговите думи, когато се говори за наркоманиите, трябва да се търси преди всичко превенцията. Организациите и институциите, които се занимават професионално с превенцията, трябва да се развиват колкото е възможно, за да може да се очаква в бъдеще да има реални резултати. Първо обаче е необходимо един проблем да се дефинира. Самото говорене, че има наркомани, не означава, че той е дефиниран. Проблемът трябва да се види лице в лице, за да може да се обсъди какви по-сериозни стъпки трябва да се предприемат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама