Атаката в зала „Батаклан“ не е можело да бъде избегната

13:01, 05 юли 16 / Свят 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Терористичната атака от 13 ноември 2015 г. в зала „Батаклан“ не е можело да бъде избегната. Това съобщи докладчикът на парламентарната комисия, разследваща атентатите, Себастиан Пиетрасанта, цитиран от „Фигаро“.

Според изнесените данни заплахи за сигурността е имало през 2009 и 2015 година.

Атентатът от петък 13 ноември в Париж е определян като най-смъртоносния в историята на Франция. При координирани терористични атаки на няколко места във френската столица загинаха 130 души. 90 души намериха смъртта си в зала „Батаклан“, където се провеждаше рок концерт на групата Eagles of Death Metal.

Според доклада през 2009 г. са били отправени заплахи срещу „Батаклан“ и „концертна зала“ в Париж.

Докладчикът на парламентарната комисия, разследваща атентатите, съобщава за задържан за атентат в Кайро французин от албански произход, според когото джихадистът, член на терористична мрежа в Ирак Фарук Бен Абес подготвял атентат в зала „Батаклан“ още 7 години. По-късно Бен Абес е бил задържан в Кайро, а пред разследващите признал за плановете си за атентат в парижка зала.

След като е бил пуснат на свобода джихадистът отново е бил разпитан от белгийските и френските власти. „По време на разпита му през 2009 г. шефът на Отдел „Вътрешна сигурност“ към френското вътрешно министерство обясни, че всички разследвания, направени дотогава, не позволяват обвиняемия да бъде свързан с готвен атентат, за когото дори не е сигурно, че съществува“, заяви Пиетрасанта. Органите на реда са съобщили, че не са взели насериозно запалахата заради липса на достатъчно доказателства.

През 2015 г. нови улики сочат за планирана атака в концертна зала в Париж. „ Млад французин на име Реда Ам, задържан от френските власти след завръщането си от Сирия, го е заявил ясно“, съобщи докладчикът. Този път заплахата е била приета много сериозни от органите на реда във Франция, но заради наличието на голям брой концерти и фестивали в страната властите не са знаели точно къде ще бъдат извършени атаките.

Антитерористичната комисия към френския парламент беше създадена на 7 януари 2015 г. след атаката в редакцията на сатиричния вестник „Шарли Ебдо“. През последните 5 месеца за близо 200 часа са били изслушани 190 души, свързани с кървавите атаки в страната през миналата година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама