Съветът по сигурността одобри проекта на антитерористичен закон

13:03, 05 юли 16 / Политика 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съветът по сигурността към Министерския съвет одобри проекта на закон за противодействие на тероризма. Очаква се законопроектът да бъде разгледан на утрешното заседание на правителството.

Целта на законопроекта, внесен от вътрешния министър Румяна Бъчварова, е да създаде ефективен механизъм за взаимодействие между институциите при прилагане на мерките за превенция и отговор на потенциалните терористични заплахи.

„Очаквам професионалната общност да застане зад закона, защото той регулира действия и отношения в ситуации, които застрашават българските граждани. Само с добре координирани действия можем да противостоим на тероризма, който в последните години стана една от най-големите заплахи в световен мащаб, и създаването на модерна и интегрирана система за сигурност е от първостепенно значение”, коментира Бъчварова.

По думите й, подготвеният закон е още една крачка в тази посока. Целта му е именно да регламентира механизма, който ще позволи ефективното взаимодействие и обмен на информация между специализираните органи, местните власти, чуждестранните партньори и неправителствения сектор за превенция и противодействие на тази заплаха.

„В основата на всичко е опазването на човешкия живот. Терористичният акт отнема основно право на човека – правото на живот. Обстоятелството, че на някои хора, които планират такива действия, ще бъдат нарушени права, е несъпоставимо”, посочи още Бъчварова.

След края на закритото заседание на съвета министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че важна част от законопроекта е тази, в която се предвижда армията да бъде включена в борбата с тероризма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама