Шуменските социалисти искат да се явят на президентските избори в досегашния формат

13:10, 05 юли 16 / Политика 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Симпатизантитe на БСП в Шумен искат социалистическата партия да се яви на президентските избори наесен с Коалиция „БСП лява България”. Това показват резултатите от преведеното допитване до партийните членови, което социалистите проведоха миналата седмица.

Цифрите бяха изнесени пред журналисти от областния председател на БСП в Шумен Тодор Тодоров, общинския лидер Веселин Пенчев и народния представител Иван Иванов.

Според анализа на Иванов в Шумен преобладава желанието за участие на избори в сегашния формат на коалицията, като членовете на БСП не желаят участие с други партии от левия сектор.

Желаещите за коалиция с АБВ са по-малко от нежелаещите, каза депутатът по адрес на другата голяма формация в ляво.

От 1485 социалисти в областта в допутването са участвали 1290, което е 80% активност, посочи Тодор Тодоров и отбеляза, че в тези данни не влиза община Шумен.

В няколко структури пък имало 100% активност. Това са Каспичан, където са гласували всичките 149 члена, Каолиново и Никола Козлево.

Във Върбица пък активността е прескочила 100%, като от 142 членове са участвали 146. Тодоров обясни аномалията с 4-ма симпатизанти, които са гласували, но техния вот няма да бъде зачетен, тъй като право на глас имат само редови членове.

Болшинството от гласувалите са посочили, че искат партията да се яви на предстоящите президентски избори в коалиция. Това бе и първия въпрос от допитването.

На втория – с кои партии да преговаря БСП за общ кандидат най-много са посочили, че желаят това да са формациите от Коалиция „БСП лява България”.

Според данните 922 искат сегашния формат, с който социалистите се явяват на избори.

В допитването за партньори втори се нареждат АБВ, посочени от 780 членове, „Движение 21” на Татяна Дончева – 675. Най-малко пък е желанието за участие с ДПС.

Председателят на БСП в община Шумен Веселин Пенчев заяви, че в общината са гласували 840 социалисти.

Тук също най-много бюлетини са пуснати за сегашната Коалиция „БСП – Лява България”.

От данните става ясно, че 52 членове искат с коалиция с ДПС, а 782 не искат. Изглежда шуменската партийна организация е по-хард от областта, коментира Иван Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама