Министър Василева пусна на свобода ветрушката Зара

13:10, 05 юли 16 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева участва днес в пускането на свобода на десет белошипи ветрушки. В Спасителния център за диви животни в Стара Загора, тя лично сложи пръстените на белошипата ветрушка Зара, която заедно с останалите отпътува за свиленградското село Левка. Там излюпените в Центъра птици ще бъдат настанени в адаптационна волиера и после пуснати в природата.

„В Центъра са изкуствено излюпени десет птици, които са част от проекта „По-голям шанс за  белошипата ветрушка в България-възстановяване на белошипата ветрушка”, информира ръководителят на проекта Градимир Градев. По думите му още през 2014 г. е започнало изкуствено размножаване и птиците вече гнездят у нас. През тази година около 100 птици са пуснати на свобода, а от началото на проекта те са над 300, включително и изпратени от Испания.

„За нас е ценно, че този проект е определен като един от най-успешните от Европа, затова подкрепяме дейностите на Центъра. Тук се осигуряват грижи за защитените видове в риск и се лекуват болните животни. Взаимна е ползата”, каза министър Василева.

Тя лично, макар и доста трудно, сложи пръстените на Зара, която носи името на Стара Загора, и помогна за другата птица, която пък се казва Бургас. Останалите осем вече чакаха транспорт за Левка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама