АБВ няма да се извинява на БСП, но иска обединение на левите

13:16, 05 юли 16 / Политика 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Беше ясно, че АБВ е търсен партньор от членовете на БСП. Не беше ясно само за някои от ръководството ѝ. Нормалната политика, за която от АБВ настояваме отдавна, е диалог и сътрудничество без нападки и удари. 

Това обяви зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин на пресконференция в централата на партията. Той коментира предварителните данни от вътрешния референдум в БСП, от който трябва да стане ясно с кого "червените" членове искат или не искат да се коалират за президентските избори тази есен. Предварителните данни сочат, че социалистите са посочили партията на Георги Първанов за свой единствен партньор. 

Официалните данни от вътрешното допитване трябва да станат ясни до часове, като след обявяването им от АБВ ще излязат с конкретна позиция. 

Попитан дали обединението на лявото пространство минава през извинение на АБВ към БСП Калфин поясни, че това няма как да стане, защото част от ръководството на АБВ е било изгонено от "Позитано" 20. 

"Проявяваме изключително дебели нерви да слушаме всякакви коментари в името на това да намерим общ език. Той не минава през извинения", категоричен е зам.-лидерът на АБВ. 

Относно информацията, че членовете на БСП не желаят Калфин и Първанов за коалиционна кандидат-президентска двойка, бившият социален министър определи това твърдение като интерпретация. Според него в референдума не е са фигурирали конкретни имена, а чул за тях от Антон Кутев. 

"Пътищата за обединението на левицата минават през президентските избори", убеден е Ивайло Калфин и допълни, че всяка явила се самостоятелно партия на президентския вот е обречена да загуби от кандидатите на ГЕРБ. 

Ивайло Калфин заяви позиция и по друг референдум - този във Великобритания, от който стана ясно, че британците искат да напуснат Европейския съюз. Калфин е на мнение, че трябва да се уважи позицията на над 17 млн. души, но и да се запомни как практически популизмът и липсата на аргументи могат да предизвикат един резултат от гласуване с много тежки последици. 

По думите му Европейската комисия под контрола на Европейския парламент трябва да преговаря за излизането на Обединеното кралство. Условията, по които то ще работи с Европейския съюз след напускането си, трябвало да бъдат уточнени след напускането на Великобритания.

Ивайло Калфин вижда засилване национализма в други страни-членки, но това не означавало, че трябва да се търси напускане на ЕС, а реформирането му. 

"Не подкрепяме гласовете в България за кривите краставици и ЕС. Европейският съюз дава възможности, които трябва да бъдат използвани, а това зависи от националната политика. България е за запазване на силен Европейски съюз", убеден е Калфин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама