Кметът на Кресна иска среща с Борисов за Водната асоциация

13:18, 05 юли 16 / Политика 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметове от Благоевградска област не можаха да убедят градоначалника на Кресна Николай Георгиев за ползата от приобщаване на общинското ВиК дружество към Областната водна асоциация.

Георгиев бе сред участниците в работна среща в Благоевград, свикана от областния управител Бисер Михайлов, чиято оставка бе поискана снощи от БСП именно заради действията му за окрупняване на Асоциацията.

"Не приемам връчената ми декларация от ръководството на БСП за оттеглянето ми от поста. Няма политически натиск, има само решимост за консолидация на водните дружества и да се приобщят към един оператор, за да се спази разпореждане на Европейската комисия. Само така Благоевградска област може да участва по проекти за финансиране на водната инфраструктура", каза губернаторът Бисер Михайлов.

"В цялата Благоевградска област хората пият некачествена вода, канализационните мрежи са амортизирани, получават се огромни загуби, а съответните общини не са в състояние сами да финансират мащабните ремонти и подмяна на съоръженията. Това може да стане само с европейски средства", изтъкна Михайлов.

"Не е нормално 3000 души да определят правилата в региона, а заради тях да страдат 300 000, защото ако не сме обединени и не сме всички заедно, Европа има сериозни санкции. Община Кресна не може да е спирачка с отказа си да се присъедини към Водната асоциация. След 2020 година този прозорец за финансиране на сектора от ЕС ще бъде затворен. Този процес е състезателен и сега е моментът да участваме, за да се извършат предпроектните проучвания и да има финансиране", заяви кметът на Благоевград Атанас Камбитов в подкрепа на областния управител Бисер Михаейлов.

В дискусията, наподобяваща "другарски съд", се включиха и градоначалниците на Симитли Апостол Апостолов, на Гоце Делчев - Владимир Москов, на Банско, Георги Икономов, както и колегите им от Петрич и Сандански, съответно Димитър Бръчков и Кирил Котев.

Управникът на Кресна с категоричност им отговори, че това е волята на хората в общината. Никой в района не желае водното ни дружество да се включи в Асоциацията. Този водопровод е правен от хората, а не от държавата и те са тези, които да решат. Елате в Кресна и убедете жителите", обърна се към колегите си Николай Георгиев.

Той самият смята да поиска среща по казуса с премиера Бойко Борисов.

"Кресна е най-бедната община. Масово хората получават едва по 450 лева заплата. Как ще прлащат вода четири пъти по-скъпа от сега. Кубикът при нас е 39 стотинки, а след присъединяването към държавното ВиК в Благоевград, ще стане над 1 лев. Всички съветници, с изключение на един от ГЕРБ, гласуваха срещу Водната асоциация", мотивира се Никола Георгиев.

Пръваначално кметовете излязоха с решение да отидат всички в Кресна, за да убедят хората от ползата да с останалите в региона, но дата и час не бе определена.

"Ние да не сме пастори, та да убеждаваме хората", коментира Георги Икономов. Той смята, че кметът Георгиев трябва да даде личен пример и да отговори - "за асоциацията ли е или е срещу реформите във водния сектор".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама