Швейцария ще финансира приобщаването на българските роми, започва от Столипиново в Пловдив

13:33, 05 юли 16 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Швейцария е отделила специално за България и Румъния 8 млн. швейцарски франка. Това каза при посещението си в Столипиново председателят на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер, цитирана от Радио Пловдив. 

Тя уточни, че това са средства, които ще бъдат изразходени специално за подпомагане на ромското население и тяхната интеграция, както и за подобряване на условията  на живот на малцинствата. 

Целта е и да се работи за  изравняване на стандарта на тези хора със средноевропейското ниво. Парите ще бъдат дадени специално за образование и за здравеопазване, подчерта Марквалдер.

С общ бюджет от 1 077 500 лева първият проект е насочен към целеви групи в "Столипиново" и Куклен. Проектът цели да подобри  достъпа на ромските деца до детските градини и училищата. На срещата в ДГ "Лилия" стана ясно, че ромските деца започват да напускат по-масово училище след 5 клас. 30-40 % от тях предпочитат да спрат училище, заради семейните разбирания на общността.

Посланикът на България в Швейцария Меглена Плугчиева заяви, че стремежът е да се работи и по други проекти в България с помощ от швейцарска страна. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама