Директорът на 125 СОУ и МОН във война заради експерт

13:33, 05 юли 16 25 1383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Директорът на 125 СОУ Ирена Анастасова и образователното министерство започнаха задочна война заради експерт. Причината е Мадлен Христова - преподавател в училището, за която днес просветният министър обяви, че е отстранена заради конфликт на интереси. 

Името на Христова се появи в медиите покрай резултатите от външното оценяване след 7 клас - зам.-ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси проф. Сава Гроздев намекна, че учениците на Христова има прекалено добри резултати, а тя като експерт е автор на изпитния вариант, който се падна на т.нар. малки матури. 

Проверка на МОН обаче уличава Христова в нещо съвсем различно - образователният министър съобщи, че се разделят с Христова, като експерт от Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование, защото е в конфликт на интереси. Все пак уточни, че нямат данни за изтичане или опорочаване на външното оценяване.

Тя обясни, че Христова е в конфликт на интереси, тъй като преди да пусне предизвестие за напускане от центъра като експерт по математика за 7-ми клас, същата е водила и СИП на седмокласници в 125 СОУ. В центъра обаче тя е уведомила, че ще преподава само на петокласници, поясни Кунева. По думите й причината била напускане на учител по математика в 125 СОУ.  

"МОН тълкува Кодекса на труда както дяволът Евангелието", отсече пред София Topnovini.bg директорът на 125 СОУ - Ирена Анастасова. Според нея няма конфликт на интереси, тъй като Христова се е водила при нея на 4-часов трудов договор и според закона може да работи и на друго място. Преподавала е на 5-ти клас и е била класен ръководител на петокласници. При напускане на учител по математика й се дава да води само СИП и то по 1 час седмично на седмокласници. Причината да й поверят учениците е, че тя и преди е готвила младежи за международни олимпиади. Дори в момента Мадлен Христова се подготвя с отбора на 125 СОУ, за да излети в неделя за Хонконг за поредната международна математическа надпревара.

Според Кунева срещу Христова е заведена дисциплинарна процедура и скоро документите от проверките ще бъдат внесени в прокуратурата.

Анастасова обаче твърди, че експертката ще потърси правата си в съда и е подала молба за напускане, щом се е стигнало до куриозния случай. "А дали не са повлияли на външното оценяване по някакъв начин останалите 7 учителя, изготвили тестовете, те нали също са преподаватели в училища", запита директорката на 125 СОУ.  По думите й тя ще назначи Христова при нея вече на 8-часов работен ден.  

Междувременно стана ясно, че обвиненият,  че праща СМС-и с отговори на своите ученици по време на провеждането на матрата по БЕЛ – Драгомир Чанков от Първа езикова гимназия във Варна е невинен. „Чанков е изпратил есемеси с отговори до учениците си в 19:25 часа , като са били минали 4 часа от приключването на изпита“, разясниха също от МОН по време на брифинга.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама