Задържаха Владимир Ковачев за лихварство (обновена)

13:37, 05 юли 16 25 1860 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осъжданият за убийството на съпругата си и за групово изнасилване Владимир Ковачев е бил задържан днес за срок до 72 ч. за лихварство. След изтичане на срока Варненската окръжна прокуратура ще поиска съдът да му наложи постоянен арест. Това съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.

Ковачев, който е на 64 години, е привлечен като обвиняем за извършване на банкови сделки като физическо лице без съответното разрешение на БНБ. Според държавното обвинение той  предоставял кредити в евро, левове и долари срещу задължението парите да му бъдат върнати с определена от него лихва от 10 до 60 процента. С това причинил значителни вреди в размер на близо 6000 лв. на установените до момента 15 лица.

При претърсване в дома му са намерени и иззети попълнени записи на заповеди и на други длъжници, които ще бъдат установявани от разследващите органи, както и множество златни монети, кюлчета от злато и сребро, скъпоценни камъни.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 10 000 лева, като съдът може да постанови конфискация на част или на цялото имуществото на извършителя.

Името на Владимир Ковачев стана известно на повечето варненци преди около 17 години, когато бе убита съпругата му Анелия. Тогава той направи поредица от медийни изявления, в които обещаваше 1 млн. долара награда на този, който му даде информация за килъра й. Твърдеше се, че още в нощта на убийството е звънил на тел. 166 (тогавашната спешна връзка с МВР) с молба за помощ и версията, че жена му е станала жертва при опит за грабеж.

След около месец театър разследването и отпечатък от масивния му златен пръстен в черепа на Анелия обаче доказаха, че именно той в изблик на гняв или ревност я е убил, докато в съседната стая спяло 4-годишното им дете. Тогава  стана известно и че уж съсипаният вдовец има и досие на групов изнасилвач от 80-те години, когато с компанията си посегнал на над 30 студентки. Според бившия шеф на РЗБОП полк.Стамо Стамов тогавашната  разработка била наречена „Черна котка“ заради изображението на календара в таванската стая, където след гаврите жертвите били карани да се подписват срещу съответната дата.

За убийството на Анелия Ковачев получи 12 години затвор. Зад решетките обаче стана библиотекар, прописа стихове и излежа само половината от наказанието си. По неофициална информация сега заедно със сестра си Капка въртят няколко заведения и магазин в центъра на Варна. Ковачев се е женил още два пъти след Анелия и има две деца от последната си съпруга.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама