Даниела Дончева е новият шеф на Софийския апелативен съд

13:56, 05 юли 16 25 534 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След пет неуспешни опита Висшият съдебен съвет (ВСС) успя да избере Даниела Дончева за председател на Софийски апелативен съд (САС), предаде репортер на София Topnovini.bg. Девет от членовете на съдийската колегия гласуваха "за" нея, а петима бяха "против". 

Най-големият апелативен съд в страната е без титулярен ръководител от две години, защото ВСС не съумяваше да проведе успешна процедура. До момента имаше три три такива - веднъж с кандидат - Веселин Пенгезов (бившия председател на САС), вторият път бе с кандидати отново Пенгезов и Стефан Гроздев (изпълняващ функциите на ръководител на САС в момента) и трети път с кандидат Нели Куцкова.

При представянето на концепцията Даниела Дончева беше уверена, че разполага с достатъчен трудов стаж в съдебната система, като изтъкна, че има опит в административната дейност. Това ѝ давало увереност, че би се справила с огромната натовареност на съдилището. По думите ѝ след всяка изминала година работата на Софийски апелативен съд се увеличава.

За сравнение тя даде 2015 г., когато заведените дела са били с 642 повече от предходната 2014 г. Дончева посочи основните проблеми, които според нея стоят и пред цялата съдебна система. Такива са промяната на съдебната карта на България и натовареността.

Новият шеф на САС обеща, че ще провежда срещи с медиите, защото медийната политика била много важна. "Трябва да се вземат действия за противодействие на корупцията", отчете още Даниела Дончева.

Оценката ѝ от последната атестация е 149 точки – изключително изпълнение на служебните задължения. Според становището на комисията по етика към САС Даниела Дончева не допуска нарушения на Етичния кодекс, няма прояви на неетично поведение и няма данни за нерегламентирани контакти. В последния си доклад Европейската комисия отбеляза нежеланието на ВСС да избере председател на САС, дори когато в процедурата участва един кандидат.

Дончева завършва висшето си образование в Софийски университет "Св. Климент Охридски" през 1993 г. През същата година започнала разбота в Софийския районен съд, като кариерата ѝе минала последователно през Софийски градски съди и Софийския апелативен съд. На последния е заместник-председател и ръководител на Гражданското отделение от 2009 г. до момента. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама