В БСП искат АБВ, но не и двойката Първанов-Калфин

14:33, 05 юли 16 / Политика 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
52% от членовете на БСП, гласували на вътрешнопартийния референдум, искат партията им да се коалира с АБВ за президентски избори. Това съобщи лидерът на столетницата Корнелия Нинова. 

 

На приключилото вчера допитване са гласували 72 382 членове, като избирателната активност е била 72,45%. На първо място червените редици отреждат коалиция в досегашния състав на "БСП - Лява България" - 84%. На трето място е партията на Татяна Дончева "Движение 21" (49%), следвани от "други партии вляво" (37%), ВМРО (36%), "Атака" (32%), НФСБ (23%) и ДПС (13%). 

 

Лидерът на БСП бе категорична, че председателят и зам.-председателят на АБВ - Георги Първанов и Ивайло Калфин, не могат да бъдат общите кандидати на левицата. По-рано днес от АБВ обявиха, че ще излязат с официална позиция след обявяването на резултатите. 

 

По въпросите за модела, по който от "Позитано" 20 ще участват на президентския вот през есента, 72 на сто от членовете са посочили "в коалиция". 23% искат самостоятелна кандидатура. Подкрепа за номинация на друга партия е събрала 0,56% от червените гласове, а подкрепа за независим кандидат - 3,14%. 

 

"Резултатите от референдума ни дават мандат за обединение на левицата в коалицита заедно зад една обща кандидат", обобщи Нинова. Тя определи партийното допитване за легитимно и обеща, че то щяло да се превърне в практика за партията. 

 

Членовете ѝ се отнесли много сериозно към референдума, а окончателните резултати щели да бъдат качени на страницата на БСП. 

 

От "Позитано" 20 стартират серия от конференции за номинации на имена, а целта е те да дадат своя резултат от до края на юли. 

 

Първата среща ще се проведе в събота с партиите "БСП - Лява България". Корнелия Нинова отправя и официална покана за срещи към АБВ, "Движение 21" и ВМРО. 

 

При евентуално съгласие с тях щели да се срещат от понеделник в парламента, а разговорите щели да бъдат публични в присъствието на медии. 

 

"Искаме възможно най-бързо да излезем с кандидати. За разлика от ГЕРБ не се страхуват, че те ще бъдат охулени. Колкото по-рано започне президентската кампания, толкова по-смислена и задълбочена ще да бъде тя", убедена е Нинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама