БСП в Бургаска област иска коалиция с други партии за президент на България

15:04, 05 юли 16 / Политика 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Членовете на БСП в Бургаска област желаят столетницата да влезе в широка коалиция с други партии за президентските избори наесен. Това показват резултати от вътрешно-партийното допитване, или референдум, на БСП в област Бургас за формата на явяване на "Президентски избори 2016". Резултатите съобщи пред журналисти лидерът на местната организация на левицата Николай Тишев.

От 3653 членове в цялата област на референдума са гласували 2435 души, което е 66,38 % активност. Само в община Бургас процентът на гласувалите е 58 %.

На първия въпрос „По какъв начин БСП да се яви на изборите за президент и вицепрезидент?“, най-голяма подкрепа е събрал отговорът „В коалиция с други партии и организации“ – 67,67 %. Вариантът „Самостоятелна кандидатура на партията“ е подкрепен от 23 %. Отговорът „Да подкрепи кандидат на друга партия“ е събрал едва 1 %, а „Да подкрепи независим кандидат, издигнат от инициативен комитет“ - 3,7 %.

На втория въпрос „С кои партии е допустимо БСП да води преговори за общи кандидати за президент и вицепрезидент?“ най-много подкрепа събират партии от коалицията „БСП – лява България“ – 82,35 %. На второ място е АБВ с 56,87 %, ВМРО – 31,71 %, „Атака“ – 29,9 % и др. партии или организации – 39,46 %. Сборът от процентите е повече от 100, защото е имало право да се гласува за повече от един отговор.

Тишев коментира, че резултатите показват ясно желанието на електората – над две трети са гласували за това БСП да търси широка коалиция и подкрепа за кандидат-президентската си двойка. Относно сравнително големия процент гласове партньор да е „Атака“ той заяви, че това се дължи на традиционно положителното настроение към патриотичните формации. Според него влияние е оказала и проруската позиция на Волен Сидеров, а се знае, че членовете и симпатизантите на левицата са русофили.

Георги Първанов и Ивайло Калфин нямат шансове да са кандидати на тази широка коалиция, смята още Тишев, въпреки че АБВ се ползва с голямо одобрение от хората на БСП да бъде коалиционен партньор.

Кои ще са избраниците на БСП за президент и вицепрезидент, се очаква да бъде обявено непосредствено преди или по време на събирането на Бузлуджа на 30 юли.   

На брифинга за медиите бе съобщено също, че Николай Тишев е преизбран за областен председател на БСП. Той е спечелил надпреварата със своя единствен опонент Георги Тодоров с 19 на 13 гласа. Заместници на Тишев са Тодор Байчев, който е общински председател на левицата в Карнобат, и Милена Радева, която е новият общински председател на БСП в Айтос.

В изпълнителното бюро на партията в Бургас влизат още трима души - Йона Чобанова от Средец, Христо Панайотов и Тинка Желязкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама