Задържаха украинец, издирван 6 г. от руските власти

15:45, 05 юли 16 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на Варненския апелативен съд определи като правилно и законосъобразно определение на Окръжния съд във Варна, с което по искане на Руската федерация е била определена временна мярка за неотклонение „задържане под стража за 30 дни” спрямо на Виталий Швец. За родения в Казахстан украински гражданин още преди 6 години компетентните руски власти са издали заповед за арест. Те настояват за задържането и екстрадирането му  заради участие в опит за застрахователна измама, извършена в периода декември 2005 г.- февруари 2008 г. в руския град Калуга.

Според официалните документи Швец се е възползвал от служебното си положение и с незаконни действия е присвоил двустаен апартамент на стойност 2 600 000 рубли (86 700 щатски долара), прехвърлен по-късно на дъщеря му. В Русия за това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 10 години, като деянието е тежко и по българския Наказателен кодекс.

61-годишният юрист е пристигнал в България преди малко повече от 2 седмици с намерение да се установи във Варна и да развива частен бизнес. Възнамерявал е да подаде и документи за придобиване на статут за временно пребиваващ у нас. Пред съда той заяви, че многократно е пътувал между Русия и Украйна, както и в други европейски страни и не е бил уведомен, че е обявен за международно издирване.

Въззивната апелативна инстанция изрази съмнение, че издирван вече 6-а година от Интерпол чужденец би могъл да получи статут на временно пребиваващ в България. Временната мярка за неотклонение за срок от 30 дни има за цел да осигури присъствието на Швец по време на разглеждане на делото за предаването му на руските власти. Русия има един месец срок, за да изпрати официалните документи за екстрадицията на Виталий Швец.

Днешното определение на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама