Кибертерорзимът е по-страшен от атентатите, предупреди шефът на БСП-София

15:56, 05 юли 16 / Политика 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кибертерорзимът е по-страшен от атентатите от социална гледна точка, от икономическа, както и от психологическа за въздействието върху обикновените хора. Това каза председателят на БСП-София Калоян Паргов, по чиято инициатива се състоя семинар на тема „Заплахи и рискове за сигурността на Република България в цифровия свят. Киберсигурност и киберустойчивост”.

„Трябва да разберем като извод от този семинар, че въпросът не е ако ни се случи, а е въпрос на време кога ще ни се случи кибератаката“, отбеляза той. Паргов допълни, че престъпленията от този вид могат да бъдат атаки срещу критична инфраструктура. Той даде пример с газопроводи, топлопроводи, АЕЦ, ТЕЦ-ове и всякакви други обекти, които при „хакване“ на електронните им системи, ще нанесат вреди и последствия на обикновените хора. Злоупотребите с данни също са част от тези атаки, например, източването на дебитни карти.

„Използваме едва 20-30% от възможностите на интернет и сме сами в това необятно пространство“, каза Паргов. Той загатна за тъмната част от интернет, която може да се използва за всякакви цели, измежду които и търговия с нерегламентирани стоки – наркотици, органи, оръжие, търговия с хора и други забранени субстанции.

„България не е във фокуса на кибертерористите, тъй като огромните финанси и икономики са съсредоточени на друго място. Ние сме в периферията, но това не означава, че ще избегнем всякакви заплахи, ако някой реши да ни нанесе подобна атака“, каза още Паргов. По неговите думи интернет сайтовете в България не са защитени, според правилата на Европейския съюз.

Най-ефективната защита срещу киберпрестъпленията е сътрудничеството между държавата и частния сектор, каза от своя страна, бившият председател на ДАНС Константин Казаков. Той предупреди, че не трябва да забравяме, че хакерите „не спят“ и актуализират своите способности.

По неговите думи всеки, който иска да извърши престъпление, използва кибератаки съобразно актуалните тенденции. „Независимо дали става въпрос за тероризъм, за криминално престъпление, за някаква форма на влияние или просто за събиране на информация“, отбеляза Казаков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама