Несебър се побратими с казахстански град по скайп

16:02, 05 юли 16 / Любопитно 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Несебър се побратими с казахстанския град Караганда и то по скайп. За първи път в историята на международните си отношения градът на ЮНЕСКО подписа споразумение за сътрудничество виртуално, чрез достиженията на глобализацията - конферентна видио връзка през интернет. Кметовете Николай Димитров и Нурлан Аубакиров подписаха в реално време, едновременно, официалните документи, като си обещаха занапред да развиват отношенията помежду си.

„Всеки договор за побратимяване открива нови широки хоризонти за приятелство и сътрудничество между хората и е в основата на просперитета на градовете. Обмяната на опит и добри практики в сферата на местното самоуправление и опазването на културно-историческото наследство допринасят за развитието на местната икономика, туризъм, култура, спорт и опознаване на народите ни“, каза несебърският градоначалник.

Кметът на Караганда Нурлан Аубакиров от своя страна сподели, че е изключително щастлив, че денят на подписване на споразумението е дошъл, „денят, в който ставаме по-близки - приятели“. Той информира, че 2016 година е специална за Казахстан, защото се отбелязват 25 години от  обявяване на независимостта на страната, а днешният акт на побратимяване внася още хубави емоции в навечерието на празника на столицата им  Астана, който е утре.  „А рожденият ден на столицата ни е рожден ден за целия Казахстан.“

Малко по-късно в обръщението си кметът на Караганда фокусира вниманието върху грижата и образованието на децата с увреждания, като запозна своя колега Николай Димитров със законово регламентираните права  на тези хора и възможностите, които произтичат от това като например развиването на  международното сътрудничество в сферата на културата, социалната защита на гражданите им и т.н. Той сподели, че  всички местни институции  оказват необходимото внимание и грижа на  хората с увреждания.

Аубакиров представи и присъстващите на официалното подписване на споразумението от тяхна страна  - Александър Ивкин, председател на Сдружение Център за рехабилитация на хора с увреждания " Лайықты өмiр", Любов Дудченко, зам.-председател на сдружението от Казахстан и съветникът му Татяна Кравченко. В тази връзка кметът Нурлан Аубакиров бе категоричен, че на второто издание на фестивала „Несебър без граници“ със сигурност Караганда  ще вземе участие.

„Освен в сферата на културата, образование и туризма, за в бъдеще нашето сътрудничество може да се разшири и в сфери като здравеопазване и бизнес проекти - всичко зависи от нас и нашата добра воля“, обобщи кметът Аубакиров.

Караганда е град в Централен Казахстан, административен център на Карагандинска област. Нарежда се на 3-то място в страната след столиците - бившата Алмати и настоящата Астана по брой на населението. Караганда е разположен на 200 км южно от Астана и на 1000 км северно от най-големия град Алмати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама