Богата филмова програма представиха на фестивала за късометражно кино "В Двореца"

16:04, 05 юли 16 / Култура 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Богата филмова програма от най-новите български, европейски и световни къси филмови продукции бе представена на 14-то издание на Международния фестивал за късометражно кино "В Двореца". Той се проведе от 26 юни до 3 юли на територията на ДКИ КЦ "Двореца" в Балчик, съобщиха от управата на културния център.

Акцентът през тази година беше поставен  върху италианското кино, в лицето на сицилиански фестивал "Magma mostra di cinema breve", със специално изготвена за "В Двореца" селекция от най-успешните италиански съвременни късометражни филми. В "Каменна зала" на ДКИ КЦ "Двореца", в  продължение на една седмица, ежедневно се проведоха прожекции на филмите от фестивалната кино програма.

Паралелно с филмовата  програма "В Двореца" беше включена и разнообразна музикална палитра с концерти на живо. На сцената се изявиха групи като "O Trance do Mimo", "Bad Swingers", "Trio Tramuntana", "Fumez", Hondacivic" и други соло изпълнители от цяла Европа. Към събитието имаше включени и звукови пърформанси и инсталации на 56 резиденти млади дигитални артисти от Испания, Португалия, Полша, Румъния, Гърция, Италия, Латвия и  България.

В голямата изненада на "В Двореца" се превърна  специалното събитие по случай 20-годишнината на Европейска доброволческа служба. В организацията на празника, който се провежда навръх July morning, се включиха множество доброволци от Европа, които понастоящем работят за различни каузи из цялата страна.

В рамките на събитието се проведе и ежегодна среща на мрежата от европейски фестивали за късометражно кино EuroShort, на която "В Двореца" отново е домакин.

Журито, по време на 14 издание на Международен фестивал за късометражно кино "В Двореца" беше в състав:  Иван Богданов - един от най-успешните БГ аниматори, Джулиана Сана - завършила Университета в Болоня – Италия, Даша Пешачкова - бивш съорганизатор и ПР Мениджър на Вишеград Фил Форум, Габор Мерза - шеф на журито и президент на The House in the Field Cultural Association в Будапеща, Унгария, Весела Данчева - завършила Художествената Академия "Вилем Де Кьонинг, Ритердам (2002), и  Кристиан Зсолд Бако - завършил е английска и американска литература, фотография и дигитални изкуства.

Мащабната инициатива се организира от Фондация "Формат СФФ" с подкрепата на ДКИ КЦ "Двореца", СУ "Св. Климент Охридски" и програма Еразъм + на Европейската комисия и любезното съдействие на Център за развитие на човешките ресурси.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама