ООН: 30 000 чужденци се бият в редиците на Даеш в Сирия и Ирак

16:16, 05 юли 16 / Свят 25 225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 30 000 са чуждестранните бойци, които се бият в редиците на Даеш в Сирия и Ирак, разкри във вторник директорът на Комисията за борба с тероризма към ООН и генерален секретар на Организацията Жан-Пол Лаборд. Според него този факт увеличава риска от извършване на терористични атентати в родните им страни.

„Чуждестранните бойци в Сирия и Ирак са твърде много. Числеността им достига близо 30 000 души. В момента наблюдаваме една интересна тенденция, според която все повече от терористите в Ирак се връщат в Европа, както и в страните си на произход като Тунис и Мароко“, обясни Лаборд по време на конференция в Женева.

„Терористичните атаки в родните страни на бойците вероятно ще бъдат засилени, за да се компенсира натиска върху тях“, уточни той.

Лаборд призова страните членки на ООН да въведат „филтър“, чрез който да се прави разлика между голяма част от чуждестранните бойци, които не са опасни, и тези които са.

Зам.-генералният секретар на Организацията, който е бивш френски съдия обясни, че международната общност има правни инструменти за борба срещу тероризма, но подчерта, че „адаптивността и гъвкавостта на терористичните организации е много по-бърза в сравнение с нашата“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама