Вдигнаха оградата на разкопките до Централна поща (снимки)

16:49, 05 юли 16 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Оградата на археологическите разкопки от югоизточната страна на Централна поща е премахната, видя репортер на Пловдив Topnovini.bg. Пространството попада в територията на бъдещото пълно преобразяване на площад "Централен", което трябва да стане факт до 2019 година.

Коригираното техническо задание за площад "Централен" предстои до дни да мине през общинския Експертен съвет за устройство на територията (ЕСУТ). Миналата седмица работна група уточни окончателно обхвата на проекта във всичките му части и дейности. След обсъждането в ЕСУТ проектът ще бъде изпратен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), а след съгласуването Общината ще може да възложи и самият инженеринг за площада.

След дълги съдебни дела между Общината и собствениците на павилиони Върховният административен съд (ВАС) реши казуса в полза на администрацията и така отпадна и последната пречка пред реализацията на проекта.

Вчера кметът Иван Тотев обяви, че на 6 юли Община Пловдив ще пристъпи към спирането на тока и водата на преместваемите обекти в северната част на площад "Централен", след като изтече законовият срок, в който се очакваше собствениците сами да ги вдигнат. Павилионите трябва да се премахнат заради предстоящата реализация на проекта за Одеона и площада.

Преобразяването на "Централен" обхваща всички площадни пространства, включително зоните около бул. "Цар Борис III Обединител" и пешеходните подлези.

Припомняме, че техническият проект е изготвен въз основа на идейната разработка на португалското архитектурно бюро FORA, което спечели международния конкурс за визия на площад "Централен" в Пловдив. Тяхната разработка предвижда приобщаване на археологическите находки и подходящо вписване в цялостната визия на пространството.

Площите, предмет на археологически проучвания, са в рамките на целия римски Форум, включително улиците от юг и запад до южната крепостна стена, която се намира малко преди сградата на бившия Партиен дом.

В проекта ще се впише и част от територията на Централна поща на подземно ниво, свързана с археологическия пласт, както и част от големите фоайета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама