Кунева оглави оперативна програма заради проверяван директор

16:55, 05 юли 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на образованието и науката Меглена Кунева поема контрола по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, тъй като директорът, отговорен за кандидатстване по проектите към нея, е даден на дисциплинарна комсия. Това обяви Кунева по време на среща с журналисти. Случаят дори ще стигне до прокуратурата. Причината е, че са констатирани редица нередности по три проекта по процедурата „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение“ към програмата.

„Проверката започна след сигнал на Национална мрежа за децата и беше извършена от Звеното за вътрешен одит и инспектората към МОН. Тя установи, че идентичните проекти на три сдружения за едни и същи детски градини, са сдружения, създадени непосредствено след обявяването на критериите за кандидатстване. Те са на един адрес и с едни и същи лица в управителните си съвети, което показва, че има нарушения на поне два принципа: на избягването на двойно финансиране и неналичието на свързани лица", разясни просветният министър.

По думите на Кунева вече е започнала дисциплинарна процедура за преценка на действията на служители. Тя е срещу главния директор на “Структурни фондове и международни образователни програми“, зам. главения директор на дирекцията, началник отдел „Програмиране и договаряне“ и старши експерт в същия отдел, който е бил председател на оценителната комисия. Междувременно парите – 1,5 млн. лева, които е трябвало да бъдат преведени на сдруженията са спрени.

Историята става още по интересна, тъй като по друга процедура за училищното обучение отново има три сдружения със спечелени проекти и с участие на същите лица, като тези от „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение“. „Преди часове се подписах одитният доклад да бъде изпратен на прокуратурата", допълни Кунева.  

Заради констатираните слабости в работата на оценителната комисия ще изискаме от всички с одобрени проекти да представят доказателства за наличието на целева група - 20% от участниците да са деца от малцинствени групи или търсещи международна закрила. Друга допълнителна мярка е организациите, които са водещи в един проект и партньори в друг, да представят детайлно разпределение на екипите си и тяхното натоварване в различните проекти. Това ще даде гаранции, че могат да изпълнят проектите. Ще се извърши и допълнителна проверка дали предложенията на помощник-оценителите за корекции в посока оптимизация на проектите са взети предвид, уточни още просветният шеф.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама