Започват новите разкопки на Мисионис край Търговище

16:55, 05 юли 16 25 577 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Търговище ще финансира с 30 000 лв. проучванията на крепостта Мисионис. Това съобщи кметът д-р Дарин Димитров на пресконференция, която бе проведена  днес в Археологическата експозиция на музея. В нея взеха участие ръководителите на разкопките проф. Николай Овчаров и Ангел Конаклиев.

„За мен е чест да стоя до експертите, направили едни от най-големите открития, свързани с историята на Търговище”, заяви д-р Дарин Димитров. Той допълни, че целта е, със съвместни усилия, Мисионис да се превърне в атрактивен туристически обект.

Проф. Овчаров сподели, че финансовото подпомагане от страната на Общината вече е традиция и благодари на кмета за подкрепата. Той подчерта, че със средства се включват и бизнесмени от града. В последните 2 години Григор Иванов е осигурил 20 000 лв. за проучванията.

Именият ни археолог съобщи още, че предстои да излезе от печат най-новият пътеводител „Търговище - бисерът на българския Североизток”.

„В него разказвам цялата история на региона, от най-ранните разкопки на жилища  до периода на Ески Джумая”, допълни той. Изданието ще бъде преведено на английски език и ще представи Търговище и при посещението на официална делегация от Община Търговище в Китай през есента.

Археологът Ангел Конаклиев подчерта, че сред целите през новия сезон е проучване на кварталите на Мисионис. Ще се работи на две основни места – между  базилика 3 и ранновизантийската крепост, както и в квартала до главния път София - Варна, който представлява особен интерес, тъй като за първи път стартира цялостното му проучване. Смята се, че там се намира кантора за търговия с Русия от 5-6 век. „Теренът е почистен и очаква посетители. Всички сме потомци на Мисионис и с общи усилия можем да го превърнем в предпочитано място както за отдих, така и за любителите на историята”, завърши археологът.

През настоящата година една от основните цели на археолозите ще бъде и проучване на драматичната история на средновековния Мисионис от края на 14 век, носещ вече името Косово. На пресконференцията  бяха показани шест сребърни монети, намерени при предишни проучвания, които имат особено значение за историята на града. Те са на султан Мурад Първи, по чиято заповед през 1388 г. е предприет голям поход на османците срещу търновска България. Монетите са открити в убит османски войник по време на обсадата на Мисионис. Според проф. Овчаров тази находка хвърля допълнителна светлина върху известната ни от археологическите данни голяма битка за града, която става през пролетта на 1393 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама