БНТ към Рашидов: Не трябва журналистите да се третират като зависими държавни служители

17:10, 05 юли 16 / Политика 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българската национална телевизия публикува на сайта си позиция относно критиките, които министърът на културата отправи към водещия на предаването „Денят започва с култура“ Георги Ангелов. В писмото от БНТ признават вината на водещия, но обясняват, че това е прецедент в ефира на телевизията.

„Този прецедент обаче, не може да бъде основание журналистите да бъдат третирани като зависими държавни служители“, допълват в защита на Ангелов от телевизията.

Вежди Рашидов нападна Ангелов заради предаване от 30 април, в което се проведе дискусия за Закона за културното наследство. След излъчването на броя, културният министър пратил писмо до БНТ, в което съветва водещия „да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата“. Това провокира и Асоциацията на европейските журналисти-България, които по-рано днес поискаха оставката на Рашидов.

Публикуваме позицията на БНТ без редакторска намеса:

„Денят започва с култура” е единственото всекидневно предаване в национален ефир, което води последователна политика в разработването на значими теми и поставяне на проблеми в областта на изкуството и културата. Дебатът за Закона за културното наследство беше проведен в ефира на предаването многократно с представяне на всички гледни точки – на вносителите на Закона за културното наследство, на представители на Института за опазване на културното наследство, Столична община, Форум „Културно наследство”, Комисията по културата и медиите в Народното събрание, експерти и общественици.

Професионалната ангажираност, с която екипът разработи темата, предизвика широк отзвук и показа, че е значима за всеки от нас. Отчитаме, че в дискусията от 30-ти юни 2016г., която предизвика правото на отговор на Министъра на културата, беше нарушен журналистическият стандарт за плурализъм, като личните нападки и квалификации, изказани от събеседник в студиото към страна, която отсъства, бяха оставени без професионална реакция от водещите. Този прецедент обаче, не може да бъде основание журналистите да бъдат третирани като зависими държавни служители. Държавната субсидия, която получава Българската национална телевизия е, за да изпълнява своите ангажименти като независима обществена медия.

С работата си журналистите от медията са доказали, че се ползват с най-високото институционално доверие в страната. БНТ защитава принципи, които не допускат използването на ефира на обществената медия за разрешаване на лични конфликти. Затова смятаме, че спазването на институционална коректност е в основата на плуралистичното общество, за което и ние трябва да носим своята отговорност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама