БСП да не поставя условия за Първанов и Калфин, срязаха от АБВ

17:24, 05 юли 16 / Политика 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Радваме се, че след 2 години в БСП все пак са готови за разговор, но категорично не приемаме тези разговори да са под условие. Това се казва в позицията на АБВ относно резултатите от вътрешнопартийното допитване на „Позитано“ 20, съобщават от пресцентъра на партията на Георги Първанов.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви окончателните резултати от допитването сред червените редици, според което 52% от членовете на партията искат БСП да се яви в коалиция с АБВ на президентските избори тази есен.

В прессъобщението си от АБВ посочват, че допитването в БСП показвало, че заклеймяването на АБВ е „било противопоказно, очевидно“.

Редовите социалисти не виждали АБВ като опонент, а напротив – разбирали, че партията е силен и полезен партньор в ляво.

Победата на президентските избори била възможна с обединена лява кандидатура, която била способна да привлече гласове и от център, даже от център - дясно.

Днешното изказването на лидера Нинова и други представители на Изпълнителното бюро на БСП, че президентът Георги Първанов и Ивайло Калфин не могат да бъдат кандидати на обединената левица от АБВ го определят като „най-малко недомислено“. То обричало на провал разговорите за обща кандидатура.

„Призоваваме разговорите да се водят при ясно зачитане и равнопоставеност на партньорите. Готови сме с нашата платформа на базата на шест месечни дебати и дискусии и имаме идеи, които можем да споделим в разговор с БСП и други партии“, се казва още в съобщението.

Припомняме, че по време на изказването на Нинова стана ясно, че от „Позитано“ 20 ще изпратят покана за среща с АБВ, „Движение 21“ и ВМРО.

От партията на Георги Първанов заявяват още, че стоят на тезата, че гласовете от левицата няма да са достатъчни за да се смени моделът „Плевнелиев“ и затова призовават да се продължи диалогът в центъра и център - дясно.

„На мнение сме, че имената за евентуална обща кандидатура трябва да станат ясни след сериозно проучване. И те да бъдат достатъчно избираеми и приети от българските граждани, а не само от партийните централи“, пишат още от пресцентъра на АБВ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама